Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt KD: Lagom mycket EU är bäst

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Antonella Pirrone (KD)

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Valrörelsen till EU-valet är i full gång. Svenskarna går till valurnorna 26 maj och det blåser medvind för KD. Vår kampanj handlar om lagom. Vi är EU-vänliga men säger bestämt nej till en superstat. Något Europas Förenta Nationer vill vi inte ha. Med ordet lagom vill vi stärka medlemsländernas möjligheter att i hög grad få fatta beslut själva.

Ordet subsidiaritet är ett viktigt ledord i kristdemokratin. Det handlar om var makten och besluten hör hemma. Vi anser att det är på den nivå som är mest ändamålsenlig som ett beslut ska fattas. Ibland ska besluten fattas hemma vid köksbordet, ibland i Bryssel, och väldigt ofta i den svenska riksdagen.

Ett område där vi anser att EU ska ha en ledande roll är inom miljöområdet. Det måste finnas gemensamma regler kring utsläpp. Att ett land bygger höga skorstenar och ser till att utsläppen hamnar i andra länder kan gynna det egna landets miljöstatistik, men drabbar då grannens. Miljö- och klimatfrågorna är oerhört viktiga och därför måste Europaparlamentet få fatta beslut om dessa.

Annons

Annons

Däremot hör familjepolitik och sociala frågor hemma i de nationella parlamenten. När Sverige var värd för ordförandemötet i Göteborg introducerades arbetet med den så kallade sociala pelaren. De svenska socialdemokraterna vill att ett antal frågor ska överlämnas till EU att besluta om, men vi kristdemokrater menar att de ska beslutas i Sverige. Det gäller till exempel den viktiga frågan om föräldraledighet. Ingen är bättre än familjen att bestämma om hur den ska organisera sitt vardagsliv.

Även frågor om till exempel barnens skolgång ska avgöras av barn och föräldrar. Valet av skola ska inte ens de kommunala politikerna fatta beslut om. Det är en typisk ”köksbordsfråga”.

I Sverige är jordbrukspolitiken viktig. Mjölkbönder lägger ned sin verksamhet, åkermark försvinner. Det är en nationell fråga men i högsta grad även en fråga för EU. Det måste vara samma spelregler för alla bönder inom EU och konkurrensneutralitet måste råda. Men vi konsumenter har också stor makt över livsmedelsproduktionen. När vi väljer svenska råvaror så stärker vi den svenska jordbruksproduktionen, men om vi ökar importen så läggs svenska jordbruk ned.

Vi kristdemokrater ser EU som ett viktigt fredsprojekt. Varaktig fred i Europa var det främsta syftet när unionen bildades, och gemenskapen mellan länderna är mycket viktig. Mänskliga rättigheter måste ständigt lyftas. Inte minst måste vi stå upp för kristnas rättigheter. Kristna är den grupp som förföljs mest i världen i dag.

Lägg din röst på KD i valet. Vi kommer att göra skillnad, och vi vill ha ett Europasamarbete med lagom mycket makt i Bryssel.

För KD i Nynäshamn

Antonella Pirrone, ordförande och gruppledare

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan