Säpo uppskattar att närmare 2000 individer i Sverige är islamistiska extremister. Samtidigt finns det en risk att barn och unga i socioekonomiskt utsatta utanförskapsområden fascineras och börjar sympatisera med våldsbejakande extremism och därtill få kopplingar till islamismen.
Att redan i tidig ålder stävja utvecklingen bör ligga i vårt gemensamma intresse. Det är även lättare att påverka barn och unga som börjat glida bort från majoritetssamhället än äldre som aktivt har deltagit i terrorresor eller på annat sätt bidragit till organisationer som Islamiska staten. Avsaknaden av effektiva insatser genom samverkan mellan region och kommun kommer leda till att dagens barn till radikaliserade föräldrar riskerar att bli morgondagens terrorister.
Annons
Annons
Vår utgångspunkt är att individer som direkt eller indirekt stödjer eller medverkar i terrororganisationer inte har något i vårt land att göra. Tyvärr saknar regeringen så väl handlingskraft och vilja.
För att bemöta den växande vågen av extremism på lokal och regional nivå måste samverkan mellan Nynäshamns skolor och socialtjänsten förbättras. Vi vill därför inrätta en gemensam handlingsplan för att på ett likvärdigt och effektivt sätt förebygga och behandla radikalisering, med fokus på utbildning för lärarkåren och socialtjänsten i att upptäcka tidiga tecken på radikalisering hos barn och unga. Därutöver bör första linjens läkare och ungdomsmottagningarnas personal få ett utökat uppdrag och relevant utbildning för att fånga upp unga som uppvisar tecken på radikalisering.
När regeringen brister så är det vårt ansvar som lokalpolitiker att garantera våra medborgares säkerhet.
Gabriel Kroon, Gruppledare Sverigedemokraterna Stockholms län
Emilia Orpana, Gruppledare Sverigedemokraterna Nynäshamn