
Den 11 september 2018 hände det som inte fick hända. Elitsatsande konståkaren Emma Sage Scot bröt lårbenet. Foto: Helene Skoglund/NP, Privat
Det syns inte ett spår av skadan när 17-åriga konståkaren Emma Sage Scot tar sats i Folkets Hall i Nynäshamn. Men för ett drygt år sedan trodde hon att hennes dagar på isen var över. Den 11 september 2018 fastnade hon med foten i handbollsklister under en idrottslektion – och bröt höger lårben.
– Jag hörde hur benet knäcktes. Jag är van att göra illa mig, men nu visste jag att benet var av, säger hon.
Annons
Emma Sage går Tumba gymnasiums konståkningsutbildning med elitsatsning.
Annons
– Därför gör vi mycket fystester för att hålla koll på vår utveckling. Den dagen skulle vi spurta 100 meter och jag satsade för fullt. Det bara tog stopp.
Hon visar en bild när hon ligger på rygg på golvet efter olyckan. Benet har en konstig vinkel och ambulanspersonalen sitter bredvid.
– I början kändes det inte så mycket, det var väl adrenalinet. Men sen ... jag har aldrig haft så ont. Det var en pulserande smärta och benet krampade.

Idrottslektionen slutade i ett lårbensbrott. Foto: Privat
Hon kördes till Södertälje sjukhus.
– Jag satte musik i öronen och blundade när de skulle lyfta mig. Sen skrek jag, berättar hon.
Röntgenbilderna visade att lårbenet var helt av. Läkarna funderade först på om hon var benskör, men så var det inte. Kraften vid det plötsliga stoppet hade räckt för att bryta ett helt friskt, starkt lårben.
Efter olyckan kom tankarna. Tänk om hon aldrig mer skulle kunna gå och stå? Hon som alltid har varit en aktiv tjej som dansar och tränar konståkning sex-sju dagar i veckan. Skulle det ta slut här? Vännerna kom till sjukhuset och hälsade på.
– Men jag var inte mig själv efter olyckan, jag var väldigt nere.

Kompisarna har betytt mycket under rehabtiden. Här är Julia Sommer och Ella Strandberg på besök på sjukhuset. Foto: Privat
– Mina föräldrar fick inte alltid se de allra bästa sidorna av mig under den här tiden. Men stödet från dem, kompisarna och tränarna har verkligen hjälpt mig tillbaka. Det har betytt väldigt mycket.
Annons
Annons
Mamma Sara fixade också så att Emma Sage fick en hälsning från sin största idol; den svenska konståkaren Alexander Majorov.
– Han hälsade och sa att jag skulle kämpa på med rehaben. Jag blev jätteglad.

Tränaren Jenny Lodin och kollegan Hanna Oredsson (som inte är med på bilden) har varit ett stort stöd för Emma Sage Scot.
Bild: Helene Skoglund
I fyra månader gick Emma Sage med kryckor. Men redan i januari klev hon ut på isen igen, stödd av en kompis. Läkarna menade först att hon skulle vänta till i maj, men sa sedan "låt smärtan bli din begränsning, sluta när det gör ont".
Emma Sage skrattar.
– Det kanske inte var det bästa att säga till mig, eftersom jag är van att tåla ganska mycket.

Emma Sage Scot klev ut på isen första gången fyra månader efter olyckan. Då stöddes hon av en kompis.
Bild: Helene Skoglund
Men visst var hon rädd i början. Högerbenet är det ben hon landar på i alla hopp och känslan av att hon skulle kunna skadas igen fanns där. Självförtroendet är fortfarande inte helt som förr, säger hon.
– Där är mina tränare helt fantastiska på att läsa av mig och uppmuntra mig. Men visst är det jobbigt att jag har varit tvungen att börja om. När det hände höll jag på och laddade upp inför tävlingssäsongen.

Högerbenet som gick av, är det ben Emma Sage Scot landar på i alla hopp.
Bild: Helene Skoglund
Annons
Nu är det en ny säsong. Och tävlingar blir det. Den svarta tävlingsdräkten är inköpt och det nya programmet nöter hon på vid varje träningstillfälle.
Annons
– Att sätta hoppen och piruetterna handlar om teknik och styrka, men konståkning är också att kunna uttrycka sig till musik. Den nya låten handlar om att tro på sig själv och att det går att ta sig framåt, uppåt. Så för mig kommer uttrycket naturligt, jag kopplar det till min skada. Det har varit en tuff tid. Men jag är en riktig vinnarskalle. Det ska gå.

Tävlingsdräkten är fixad. Snart väntar tävlingar igen för Emma Sage Scot. Foto: Privat
Emma Sage Scot
• 17 år.
• Uppvuxen i Sorunda, bor på Oxnö.
• Tävlar som B-åkare och jobbar som ungdomsledare i Nynäshamns IF Konståkning.
• Går Tumba gymnasiums idrottsutbildning med inriktning konståkning.

”Det blir som en familj när man umgås så mycket som vi gör” säger Emma Sage om klubbkamraterna.
Bild: Helene Skoglund

Emma Sage Scot, 17.
Bild: Helene Skoglund