Annons

Annons

Annons

Centrala Nynäshamn

Miljonsatsning på ny offentlig toalett – placeras intill omstridd "skithuspump"

Den nya offentliga toaletten vid Nynäshamns station ska placeras där det i dag finns en cykelparkering. Nu har en bygglovsansökan lämnats in.

Text

Den nya offentliga toaletten ska ligga precis intill perrongen vid Nynäshamns station.

Bild: David Klasson

Annons

Två miljoner kronor. Det är den beräknade kostnaden för en ny offentlig toalett, som under 2020 ska sättas upp vid Nynäshamns pendeltågsstation.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade redan våren 2019 att investera i den nya toaletten. Nu har kommunens stadsmiljöavdelning lämnat in en bygglovsansökan.

Toalettbyggnaden ska placeras precis intill pendeltågsperrongen, på den plats där det i dag finns en cykelparkering. I byggnaden ska det finnas två vanliga toaletter och en handikappanpassad toalett, som också är utrustad med ett skötbord.

Annons

Den nya toalettbyggnaden kommer att vara av ungefär samma robusta typ som redan finns i Stadsparken och intill skateboardparken på Estö. Den ska ha sedumtak och en fasad av bulbplåt.

Annons

I direkt anslutning till den nya toaletten planerar Nynäshamns kommun att placera en pumpstation. Utvändigt kommer det att se ut som att toaletten och pumpstationen ligger i samma byggnad, även om det rent tekniskt ska vara två separata byggnader.

Vad som ska göras åt pumpstation P112, "skithuspumpen", har varit en omstridd politisk fråga i Nynäshamn.

Bild: David Klasson

Syftet är att ersätta den gamla och omstridda pumpstationen som ligger vid infarten till Destination Gotlands färjor. Dess officiella namn är P112, men i den lokala politiska debatten har den också kallats för "skithuspumpen". I augusti 2019 beslutade miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att stoppa en föreslagen flytt av pumpen, som skulle ha inneburit att den hade hamnat närmare kajen.

För att den nya offentliga toaletten ska få plats måste ett par cykelställ plockas ned. Kommunen planerar att flytta ett av dem, en liten bit. Dessutom finns flera andra cykelställ i stationsområdet.

Fakta: Toaletter vid Nynäshamns station

• En vanlig vardag stiger cirka 800 resenärer på pendeltåget vid Nynäshamns station. Det är också en knutpunkt för resenärer som ska ta sig till färjorna och skärgårdsbåtarna i hamnen.

Annons

Annons

• Den offentliga toaletten kommer också att kunna användas av besökare i gästhamnen, som ligger strax intill. För att använda den gamla offentliga toalett som finns där måste man ha med sig mynt, vilket blir krångligt i dagens alltmer kontantlösa samhälle.

• Moderna offentliga toaletter, av den typ som till exempel finns i Stadsparken och vid skateboardparken på Estö, kan ha tidsinställda öppettider. På så sätt kan man till exempel bestämma att den ska vara avgiftsfri vissa tider, avgiftsbelagd andra tider och helt stängd på nätterna.

Två cykelställ måste monteras ned för att den nya offentliga toaletten ska få plats. Men ett av dem ska bara flyttas en liten bit.

Bild: David Klasson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan