Annons

Annons

Annons

Triathlon

BILDEXTRA: Triathlon-tävling avslutade träningsläger i Ösmo – ”Nyttigt att lära sig tävla”

Under en vecka har barn mellan 11 och 13 år har tränat simning, löpning och cykling. NP åkte till Ösmo för att se den stora finalen – triathlontävlingen.

Text

Under en vecka har barnen fått träna inför triathlon-tävlingen i Ösmo.

Bild: Amanda Zälle

Annons

Elva barn har under en vecka fått träna på de tre momenten i triathlon – simning, cykling och löpning. Vissa var nybörjare, vissa hade tränat triathlon förut och andra var vana simmare eller cyklister. Det enda kravet för anmälan var att man skulle kunna simma 100 meter obehindrat.

Alla elva barn deltog i tävlingen på torsdagen och kämpade i värmen. Här är Jonathan i full gång.

Bild: Amanda Zälle

– Veckan har varit rolig och lärorik. Det är kul att se alla de här unga förmågorna, de lär sig så snabbt. Till barn kan man säga: "testa att göra så här" och så gör de det och så funkar det, säger Mattias Myhren, en av ledarna.

Annons

Lägret är en del av kommunens sommarlovsaktiviteter och barnen får delta gratis. Marie-Therese Öberg har arrangerat triathlon-lägret i Ösmo i flera år. Hon jobbar till vardags som idrottslärare, men är inte den som tackar nej till evenemang.

Annons

Marie-Therese Öberg har arrangerat lägret för Ösmo simsällskap i flera år.

Bild: Amanda Zälle

– Jag älskar att göra sådana här arrangemang och läger. Att se dem utvecklas och skina upp när de har klarat av någonting, det är det bästa jag vet. Och jag blir så där lättrörd, säger hon.

På torsdagen var det tävling i triathlon och ungdomarna simmade 400 meter, cyklade 8,5 kilometer och sprang 2,5 kilometer. Marie-Therese Öberg berättar att de har valt att inte fokusera för mycket på tävlingsmomentet, men att hon tycker att det är bra för barn att lära sig att tävla.

Tävlingen började med 400 meter simning innan det var dags för cykling. Här är Norton och Alexander precis i början av 8,5 kilometer cykling.

Bild: Amanda Zälle

Emanuel Liljestedt var först in över målsnöret, tätt följd av bästa vännen Adrian Eriksson.

Bild: Amanda Zälle

– Vi har sagt att det vara vara roligt. Fokus är att bli en erfarenhet rikare, prova på det här och kämpa tillsammans och peppa varandra. Samtidigt så är det ju nyttigt att lära sig att det är ofta en vinnare och en förlorare. Jag älskar ju själv att träna och tävla. Jag vill att de ska hitta glädje i träning och tävling, hitta motivationen att bli bättre och utvecklas.

Annons

Alla tävlingar behöver en engagerad hejarklack.

Bild: Amanda Zälle

Annons

Mattias Myhren berättar att ungdomarna har varit på olika nivåer i de tre tävlingsmomenten, men att de har lärt av varandra och varit stöttande och schyssta.

– Jag vill alltid ha ett öga för barn i grupp, att de är hjälpsamma med varandra. De här har varit jättefina. De lyfter varandra, det har varit jättefint att se, säger han.

Jonathan har aldrig tränat triathlon förut, men slutade på tredje plats. – Jag låg typ sist efter simningen för jag är inte så bra på att simma, men jag är ganska duktig på att cykla och springa, så det räddade mig, säger han.

Bild: Amanda Zälle

Barnen har haft två pass om dagen och även fått lära sig om näring och vad kroppen behöver för att orka.

– Det har blivit så mycket stillasittande idag. Man sitter vid en skärm eller en telefon. Jag tror att alla initiativ till rörelse är positiva. Vi mår bättre om vi rör oss och vi kommer in i gruppkontexter som kan ge vänner och lärdomar för livet, säger Mattias Myhren.

Adrian och Emanuel efter målgången. De låg bredvid varandra under hela tävlingen och hade tänkt springa in tillsammans, men sedan satte tävlingshjärnan in och Emanuel sprang in på första plats och Adrian kammade hem andraplatsen.

Bild: Amanda Zälle

Efter cyklingen ska man lämna cykel och sedan är det dags för den sista grenen, löpning. Här ser vi Felix innan den växlingen.

Bild: Amanda Zälle

Julius har precis kommit tillbaka efter cyklingen. En av reglerna är att cykeln måste stå upp innan man kan ge sig iväg och springa.

Bild: Amanda Zälle

Annons

Annons

Ellinor springer de sista metrarna innan mållinjen.

Bild: Amanda Zälle

Nadja på cykeln.

Bild: Amanda Zälle

Norton på upploppet.

Bild: Amanda Zälle

Vilgot i backen.

Bild: Amanda Zälle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan