Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Max åtta personer får delta vid allmänna sammankomster: "Krävs förbud för att få ner kurvan"

I dag, måndag, meddelade statsminister Stefan Löfven att gränsen för allmänna sammankomster sänks till åtta personer. I dag är gränsen 50 personer. Förbudet ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

På måndagen kom nya hårda restriktioner för att bromsa smittspridningen av covid-19. Gränsen för allmänna sammankomster sänks, från 50 personer till åtta personer. Beslutet träder i kraft den 24 november.

– Råd och rekommendationer räckte långt i våras, men nu är följsamheten lägre. Nu krävs det mer av förbud för att få ned kurvan över antalet smittade, säger statsminister Stefan Löfven.

Annons

Nytt är också att det undantag som gällt spelningar på restauranger och barer, även kallat “trubadur-undantaget“, kommer tas bort. Per Bolund, finansmarknadsminister:

Annons

– Vi tar bort undantaget för sammankomster och tillställningar på restauranger och serveringstillfällen. Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Det ligger i linje med stoppet för alkoholförsäljning efter klockan 22.00.

Regeringen passade även på att ge en känga till svenska folket.

– Alltför många agerar som att faran är över. Nattklubbar fyllde dansgolv innan vi satte stopp för det, hemmafester fortsätter. Det duger inte att återgå till det normala i en pandemi, säger Mikael Damberg, inrikesminister.

Socialminister Lena Hallengren säger:

– Ursäkta inte slarv, leta inte efter kryphål, betrakta det inte som frivilligt.

Se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff och medverkar gör bland annat Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan