Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: "Fler smittade på äldreboenden med fler timanställda"

Företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skriver i en debattartikel om kopplingen mellan smittspridning och antalet timanställda inom äldreomsorgen.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Oppositionen vill att kommunen satsar långsiktigt på äldreomsorgen för en jämlik vård- och omsorg", skriver företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Bild: TT

Annons

Äldreboenden med smittspridning har lägre bemanning och fler timanställda, det visar en färsk rapport från fackförbundet Kommunal.

I rapporten jämförs äldreboenden där smittspridning förekommer och äldreboenden där inga eller ett fall har förekommit. Studien visar att äldreboenden med bättre bemanning, större andel tillsvidareanställda och där personalen har haft möjlighet att stanna hemma vid symtom har mindre smittspridning. Äldreboenden med bättre tillgång till skyddsutrustning och möjlighet att flytta smittade personer till en egen avdelning har färre fall av covid-19.

Nynäshamns kommun har haft rätten till heltid i tolv år. Reformen infördes av tidigare styrande majoritet ledd av Socialdemokraterna. Rätten till heltid är en grund för att skapa trygga anställningsformer och generera kompetenta medarbetare, personalen har dessutom möjlighet att vara hemma vid sjukdom vilket timanställda i andra kommuner inte har. Rätten till heltid behöver utvecklas för att tillmötesgå önskescheman mer och det kan bara göras med en ökad bemanning.

Annons

Annons

Tack vare duktig personal och bra rutiner så har Nynäshamns kommun klarat sig utan dödsfall kopplat till coronaviruset, men personalen sliter under dåliga förutsättningar. År 2020 har kommunen ett underskott på 35,7 miljoner inom socialförvaltningens verksamheter där äldreboendena ingår. Personalen skyndar från individ till individ och sliter ut sig själva, de lever på bristningsgränsen.

Regeringen har beslutat om ett permanent öronmärkt bidrag till äldreomsorgen för att förbättra personalstyrkan. Alliansen i Nynäshamn har med hjälp av detta och andra statliga bidrag nollat underskottet utan att utöka inkomsterna med en liten skatteökning som hade gjort en stor skillnad.

Antalet vård- och omsorgsplatser behöver öka med minst 20 procent mellan 2016-2025, enligt Äldrepolitiska programmet. Med argumentet att budgeten redan är hårt belastad föreslår Alliansen att köpa 54 platser istället för att satsa på att bygga ett eget äldreboende, något som behövs redan inom fem år enligt förvaltningens beräkningar. Detta tyder på att det kommer att uppstå brist på vård- och omsorgsplatser inom en snar framtid.

Oppositionen vill att kommunen satsar långsiktigt på äldreomsorgen för en jämlik vård- och omsorg. Planerna på att ersätta Lotsen har försenats med snart tre år. I nuläget monteras restaurang och allmännyttor på trygghetsboendet Balder ner då hyresavtal sagts upp, helt fel riktning för ett land som får alltfler äldre medborgare.

Annons

Med åldrandet kommer krämpor och tillgång till en bra omsorg och sjukvård behövs. Kommunals rapport visar nu att med bättre organisatoriska förutsättningar hade även smittspridningen av covid-19 kunnat hindras i Sveriges äldreboenden.

Oppositionen vill att kommunen backar upp omsorgspersonalen och vår gemensamma välfärd med en budget som korrelerar med behoven.

Roland Junerud, Socialdemokraterna

Emma Solander, Miljöpartiet

Kerstin Andersson, Miljöpartiet

Tony Nicander, Vänsterpartiet

Annons

Annons

Till toppen av sidan