Annons

Annons

Annons

Föreslagen delning av Nynäshamns kommun

Så kan Nynäshamns kommun bli mindre – här är alternativen för en kommundelning

Ska Sorunda och Ösmo samsas i en ny kommun? Eller ska Sorunda stå på helt egna ben? De två alternativen ska stå i fokus när det under 2021 genomförs en utredning om att dela upp Nynäshamns kommun.

Text

Bild: Helene Skoglund, Kristina Laitinen

Annons

Cirka 500 000 kronor ska Nynäshamns kommun under detta år spendera på en utredning om kommundelning. Det har kommunstyrelsen beslutat, efter att ett förslag från Sorundanet Nynäshamns kommunparti fick stöd även från representanterna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Inbäddat innehåll

Nynäshamns kommun består i dag av fyra olika distrikt. Det är fyra områden som en gång i tiden har varit egna kommuner (och i flera fall kallades för socknar om man går ännu längre tillbaka i historien). Dessa är:

Annons

Annons

• Nynäshamn, med cirka 15 000 invånare. Distriktet består av staden Nynäshamn och en liten del av den omnejd som ligger precis norr om staden.

• Ösmo, med cirka 7 000 invånare. I distriktet ingår orter som till exempel Ösmo, Segersäng, Lidatorp, Landfjärden och Norsbol samt ett stort landsbygdsområde som sträcker sig från kommungränsen mot Haninge i norr och ända ner till ön Järflotta i söder.

• Sorunda, med cirka 6 000 invånare. Till distriktet hör orter som till exempel Sunnerby och Spångbro, Grödby och Stora Vika. Därtill består Sorunda av en stor landsbygd, som sträcker sig från gränsen mot grannkommunerna Haninge och Botkyrka i norr samt inkluderar Lisö i söder.

• Torö, med cirka 600 invånare. Hit hör Torö, Svärdsö och Oxnö samt intilliggande öar. Öja med fyrbyn Landsort är också en del av distriktet.

På sommaren är hamnbodarna ett uppskattat besöksmål i Nynäshamn.

Bild: Helene Skoglund

Med sina 15 000 invånare har staden Nynäshamn en något mindre befolkning än Salems kommun (cirka 16 800) men en större befolkning än Vaxholms kommun (cirka 11 900). Enligt de utredningsförslag som kommunstyrelsen har lagt fram ska Torö även i fortsättningen höra till Nynäshamn.

Landsorts fyr markerar den allra sydligaste delen av Nynäshamns kommun och distriktet Torö.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Utredningen ska undersöka två olika alternativ:

• Att Ösmo och Sorunda bryts ut ur Nynäshamns kommun och gemensamt bildar en ny kommun.

Annons

• Att enbart Sorunda bryts ut ur Nynäshamns kommun och bildar en egen kommun.

En gemensam kommun bestående av Ösmo och Sorunda skulle sett till folkmängden bli den tredje minsta i Stockholms län, efter Vaxholm och Nykvarn (cirka 11 200). Dessa två kommuner har inga egna gymnasieskolor, även om det i Nykvarn ligger ett fristående gymnasium som enbart erbjuder yrkesförberedande program.

I distriktet Ösmo bor cirka 7 000 personer. Bilden visar en del av det nyanlagda torget i centrala Ösmo.

Bild: David Klasson

Om en tänkt Ösmo/Sorunda kommun inte startar ett eget gymnasium – vilket kan bli svårt med tanke på elevunderlaget – får de gymnasielever som bor där söka sig till andra skolor och den nya kommunen får stå för kostnaderna.

Om enbart Sorunda bildar en ny kommun skulle det bli den i särklass minst folkrika kommunen i Stockholms län. Runtom i Sverige finns dock totalt 28 kommuner som har färre än 6 000 invånare. Sett till invånarantalet skulle Sorunda vara jämförbart med till exempel Ockelbo i Gästrikland, Norberg i Västmanland och Laxå i Närke.

Spångbro är den traditionella handelsplatsen i Sorunda, som har totalt cirka 6 000 invånare.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Sedan hösten 2019 finns inte längre någon högstadieskola i Sorunda. Det finns däremot i kommuner som Ockelbo, Norberg och Laxå. Till och med i de fem kommuner som har färre än 3 000 invånare – Åsele, Arjeplog, Dorotea, Sorsele och Bjurholm – finns högstadier.

Man kan också jämföra nivån på kommunalskatten. Invånarna i Sorunda betalar 19,85 kronor per intjänad hundralapp till Nynäshamns kommun. Motsvarande skatt är 22,76 kronor i Ockelbo, 22,66 kronor i Norberg och 22,18 kronor i Laxå.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan