Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: "Därför anmäler vi regionen till Konkurrensverket"

Företrädare för Vänsterpartiet riktar i en debattartikel kritik mot Krys övertagande av Vårdguiden 1177.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nätläkarbolaget Kry är på väg att ta över Vårdguiden 1177. Det riktar Vänsterpartiet hård kritik mot.

Bild: TT

Annons

Via media fick vi veta att 1177 under våren hade direktiv att hänvisa folk till nätläkarbolaget Kry. Detta utan att någon upphandling skedde. Hänvisningarna gick endast till Krys app, inga andra vårdföretag eller regionens egen app "Alltid öppet". Därför har Vänsterpartiet anmält regionen till Konkurrensverket.

Det var en speciell situation i våras då corona slog till, men det är inte acceptabelt att politisk insyn och fri konkurrens åsidosätts på grund av tidspress. Vad får vi då för demokrati? Det måste bli ett slut på Krys gräddfil i Stockholmsvården och på hemliga möten.

Annons

Annons

Nyligen kom också nyheten i media att 1177 Vårdguiden kan komma att köpas upp av Kry. Kry har uppenbarligen specialiserat sig på kompiskontakter och kryphål i regelverket, för att växa.

Vi tycker att 1177 Vårdguiden ska drivas av regionen och styras politiskt. Men även den som tycker att 1177 Vårdguiden ska drivas privat, borde reagera mot det sätt som en enda vårdjätte gynnats.

Kry har mycket nyligen fått kritik för att lista patienter utan deras vetskap, via sin vårdapp.

Misstanken väcks att 1177 kommer att slussa patienterna till Krys egna nätläkare eller vårdcentraler. Krys vårdcentraler har öppnats i Nacka, i City och på Östermalm. Så det handlar inte om behövande ytterområden utan områden som redan har god tillgång och dessutom en friskare befolkning än genomsnittet.

Digitalisering borde kunna vara framsteg för vården och patienterna men istället dräneras regionen på pengar.

Här i Nynäshamn är det ganska krångligt och tar tid att få kontakt med vårdcentralen. Alla sjukdomar kan inte behandlas på videolänk. Samtidigt betalar Region Stockholm ersättning till Kry och andra nätläkarbolag för varje patientärende. Dessutom 300 kronor extra för en olistad patient, alltså varje gång du som är listad på en annan vårdcentral tar hjälp av Kry eller liknande app.

Vårdguiden 1177 är ingången till sjukvården och måste därför vara en del av regionens egen struktur. Att 1177 redan i våras hänvisade folk direkt till Kry är en skandal.

Annons

Anna Sehlin, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet Region Stockholm

Tony Nicander, ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn

Annette Tette Merio, sekreterare Vänsterpartiet Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy