Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: 65-plussare näst på tur för vaccin – "coronapass" beräknas bli möjligt till sommaren

Vaccinationsintyg möjligt "till sommaren" och fler inkluderas i fas två av vaccinationsprogrammet. Det meddelade regeringen på en pressträff om vaccineringsfrågan på torsdagsmorgonen.

Text: 

Regeringen, Folkhälsomyndigheten, Sveriges kommuner och regioner samt Läkemedelsverket medverkade vid en pressträff om vaccineringsläget i Sverige som hölls på torsdagsmorgonen.

Bland annat framkom att regeringen hoppas att möjligheten att få ett vaccinationsintyg, för exempelvis resor till andra länder, ska finnas på plats till sommaren. Det behöver dock komma till stånd en internationell standard för ändamålet först, enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Annons

Annons

– De här intygen är inte till för att man ska springa runt här hemma och vifta med och till exempel säga "jag kan arbeta som vanligt". Vi vet inte hur effektiva vaccinerna är för att trycka ned smittan, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Över en kvarts miljon svenskar har hittills fått en eller två doser av vaccinet mot covid-19. Nytt i vaccinationsprogrammet är att fler inkluderas i fas två, enligt Johan Carlson. Numera ingår även personer över 65 år i den gruppen istället för som tidigare över 70 år.

Fas tre omfattar två miljoner människor, där ingår 60-64-åringar samt personer över 18 år som betraktas som riskgrupp samt personer som anses ha svårt att följa restriktioner som dementa, personer med downs syndrom och så vidare. Därefter följer resten av befolkningen.

Följ senaste nytt, se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Medverkar gör: socialminister Lena Hallengren (S), digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Läkemedelsverkets vaccinsamordnare Charlotta Bergquist.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan