Annons

Annons

Annons

Stockholms län

TV: Regeringen förbereder hårdare nedstängning – öppnar samtidigt för kultur och nöjesparker

Möjlighet till hård lockdown, böter till privatpersoner för trängsel vid badplatser och fler öppna evenemang. Det var några av de förslag kopplade till pandemin som regeringen levererade på en pressträff på onsdagen.

Text

Under en pressträff på onsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind nya förslag kopplade till coronapandemin.

Bland annat förbereder regeringen en utvidgad nedstängningsförordning med stöd av den tillfälliga pandemilagen.

– Den möjliggör en bredare nedstängning, säger Lena Hallengren.

Detta gör att regeringen, om så krävs, snabbt ska kunna stänga ned fler verksamheter. Samtliga handelsplatser berörs, med undantag för matbutiker och apotek. Även frisersalonger, gym, sporthallar, badhus, restauranger (med undantag för avhämtning.) kan komma att stängas ned.

Annons

Annons

Kommuner ska från och med den 11 mars få möjlighet att begränsa tillträdet till vissa platser där många kan samlas, som till exempel parker och badplatser. Den som bryter mot förbudet kan få böter på 2 000 kronor.

Verksamheter som nöjesparker, djurparker och liknande ska också få nya, gemensamma, begränsningsregler. Tidigare har djurparker inte behövt begränsa antalet besökare men det ska det alltså bli ändring på.

Nytt är också att museer och konsthallar ska kunna hålla öppet på samma sätt som butiker kan. Hittills har många av dem hållit stängt men med det nya regelverket, som även det ska börja gälla 11 mars, ska de kunna öppna på "ett mer kontrollerat sätt" som Amanda Lind uttrycker det.

Sedan ska det bli nya maxgränser för antalet deltagare i evenemang och dessa kommer att bestämmas utifrån risken för smittspridningen på respektive plats. Olika maxtak ska gälla för inomhus, om det finns sittplatser, om det är utomhus eller om det gäller ett motionslopp eller liknande.

– Det möjliggör för arrangörer att ta emot lite mer publik om man anpassar verksamheten eller flyttar den utomhus, säger Amanda Lind.

Förslagen skickas på remiss till och med 26 februari.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Annons

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan