Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Extramiljarder till idrott och kultur – se sändningen här

Kultursektorn får ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd. Dessutom föreslås ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Foto: Christine Olsson / TT

Bild: TT

Annons

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

– Varje människa som lämnar kultursektorn är en förlust, säger kulturminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Annons

Annons

Regeringen har sedan tidigare utlovat nya stödpengar till en hårt pressad kulturbransch. Och på torsdagen presenterades ytterligare kris- och återhämtningsstöd för 2021 på 1,3 miljarder kronor.

Regeringen vill också införa ett helt nytt stöd på 3 miljarder för evenemang som tvingas ställa in. Staten ska då gå in och ta en del av kostnaden. Tanken är att stödet ska kunna ges för evenemang som planeras för perioden juli–december 2021.

– Detta stöd är bredare, säger Amanda Lind, och uppger att även idrottsarrangemang och mässor kan ta del av stödet.

Branschen fick 2,5 miljarder kronor i stöd under 2020 och ytterligare 1 miljard avsattes i budgeten för så kallat uppstartsstöd, med förhoppning om att pengarna skulle hjälpa kulturaktörer att komma på fötterna igen.

Redan i december stod det klart att coronapandemin var långt ifrån över och att nya medel behövde skjutas till. Då aviserades drygt en halv miljard extra som skulle fördelas i början av 2021.

Den 5 mars stängdes den första ansökningsomgången för stöd från Kulturrådet, som fördelar en del av pengarna, i år. Myndigheten meddelade att man hade fått in ansökningar som omfattar över 3 miljarder. Till sitt förfogande har myndigheten 620 miljoner kronor att fördela.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är det kultur- och nöjesbranschen, som – de branschspecifika krisstöden borträknade – fått mest stöd per anställd via åtgärder som till exempel korttidspermitteringar.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade på onsdagen att rådande restriktioner, med ett publiktak på högst åtta personer, ligger kvar i mer än en månad, fram till 3 maj.

Beskedet kom inte oväntat, men sätter press på en redan hårt pressad kulturbransch. Flera stora evenemang – som Lollapalooza, Storsjöyran och Håkan Hellströms konserter på Ullevi – som skulle ägt rum i sommar har flyttats till 2022.

Annons

Annons

Till toppen av sidan