Annons

Annons

Annons

Stockholms län

TV: Senaste nytt från Folkhälsomyndigheten om coronaläget • Se sändningen här

Coronarestriktionerna för serveringsställen och handeln förlängs till och med den 2 maj efter beslut från Folkhälsomyndigheten. Orsaken är den höga smittspridningen i landet.

Text

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

"Den som driver ett serveringsställe ska enligt torsdagens beslut fortsatt hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Däremot är det möjligt för serveringsställen att hålla öppet för försäljning av mat och dryck för avhämtning", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Fortsatt behöver butiker och köpcentrum se till att besökare kommer ensamma och inte i grupp.

Annons

"För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett och samma sällskap endast får uppgå till en person".

Annons

Tyngre för iva

Ytterligare 17 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Totalt har nu 13 595 smittade personer avlidit i Sverige. Sammantaget har 849 629 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

– Belastningen för landets intensivvårdsavdelningar blir allt tyngre, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vi börjar närma oss de nivåer av antal intagna som vi såg innan jul, det är en tung period, säger han.

Behöver vård

Fler än 2 000 personer behöver sjukhusvård för covid-19 den här veckan, berättar Irene Nilsson Carlsson vid Socialstyrelsen.

Det betyder att vi ligger på ungefär samma nivå som vi gjorde vecka 49, första veckan i december. Efter nedgången, då vi hade en topp vid årsskiftet, gick det med till ungefär 1 300 personer under vecka 7 och 8, säger hon.

Från den nivån är vi tillbaka på en nivå över 2 000 som behöver sjukhusvård. Det har ökat sista veckan, både på vanliga vårdavdelningar och inom intensivvården.

Lov kan påverka

Möjligen kan man skymta en nedgång i antalet smittade under förra veckan, men det kan mycket väl förklaras med påskledigheten.

Vi har under tidigare lovperioder haft en minskad smittspridning och vi får se om det blir så även för påsken och påsklovet, säger Tegnell.

Annons

Annons

Så här långt har totalt 1 856 666 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 307 614 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 16,0 procent av den vuxna befolkningen. 549 052 personer har fått två doser, vilket motsvarar 6,7 procent.

TT NYHETSBYRÅN

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan