Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Till minne av en vacker dröm – Karl Nicklas Gustavsson (1972-2021)

Tonsättaren, musikproducenten och körledaren Karl Nicklas Gustavsson har avlidit i en ålder av 48 år. Närmaste anhöriga är frun Inese Klotina, barnen Arvid och Ingrid, mamma Anne och Bengt.

Karl Nicklas Gustavsson. Foto: Stefan Fredberg

Annons

Det finns enstaka människor som redan vid ett första möte utstrålar en viss särart; en värme, nyfikenhet och givmildhet som i ett vingslag förmår lyfta upp omgivningen ur vardagens tristess. Många är vi som minns Karl Nicklas Gustavsson som just en sådan person.

Tidigt under uppväxten i de värmländska skogarnas Storfors blev det tydligt att musiken var Nicklas kall här i livet. Men det kreativa begränsades inte till tonkonsten; bland de många strängarna på signaturen KNG:s lyra rymdes även poesi, serietecknande, fotografering, skrivande, dramatik, gränsöverskridande verksamhet och mer därtill. I denna Gustavssonska värld fanns inget motsatsförhållande mellan högt och lågt inom konsten, utan dessa levde harmoniskt i symbios; en sarkastisk bagatell kunde minsann vara lika livgivande och betydelsefull som en allvarsam symfoni. På samma vis kunde Nicklas lyfta de mest alldagliga händelser och göra något poetiskt, drömskt och minnesvärt av dem.

Annons

Annons

Efter uppväxten i Storfors påbörjade Nicklas musikvetenskapliga studier vid Stockholms Universitet åren 1994-96, i kombination med privatstudier i komposition och musikteori för bland andra Maurice Karkoff, Johan Jeverud och Armand Gutheim. Redan vid den här tidpunkten fick han sina verk framförda av namnkunniga musiker och blev spelad i radio. Sedan följde en period av kompositionsstudier vid Guildhall School of Music and Drama åren 2001-2005. Nicklas musik uppmärksammades här med flera framföranden av eminenta orkestrar och ensembler.

Det var just i London som han träffade och förälskade sig i Inese Klotina, pianisten med vilken han skulle återvända till Sverige för att fortsätta sitt spännande livsäventyr - nu med Nynäshamn som hemort. Deras gemensamma initiativ, Iliad Kulturproduktion, skulle komma att arrangera konserter och släppa kritikerrosade skivor. Och snart såg barnen Arvid och Ingrid dagens ljus. Sällan skulle det bli en tyst minut därhemma när dragspel, tromboner, kazooer och leksakspianon fanns så nära till hands hos denna skara muntra musikanter.

Liksom i livet i övrigt gick Nicklas sin egen väg som tonsättare. Den imponerande verkförteckningen inkluderade symfonier, pianomusik, sånger och kammarmusik. Med musikhistorien som verktygslåda skapade Nicklas vackra, underfundiga kompositioner enligt mottot: ”Traditionen får aldrig vara en soffa, det måste vara en trampolin.” Inte sällan var de mångbottnade texterna sprungna ur KNG:s egen penna.

Annons

Med Nicklas som inspirerande körledare gjorde Nynäshamns Kammarkör heroiska insatser för det lokala kulturlivet. Lika minnesvärda är insatserna på flyktingboendet på Nicksta och på Trehörningen under åren 2015-16, där Nicklas tillsammans med sonen Arvid och clownerna Max och Monick arbetade som volontär och bjöd på musik och clownerier för asylsökande migranter.

Annons

Nicklas livsglädje och vänliga sinne smittade av sig varhelst han gjorde entré. Det fanns en okonstlad givmildhet i hans sätt att vara; en hjälpsamhet som bara var självklar och fri från förväntningar. Nyheten om hans plötsliga bortgång efter en kort tids sjukdom kom som ett smärtsamt sorgebud för väldigt många nära och kära. Våra tankar går till familjen.

Vi kan bara instämma i sonen Arvids ord: "Bra att så många är ledsna. Då har pappa tillfört något.”

Och ja, familjefadern Karl Nicklas Gustavsson tillförde verkligen något mycket betydelsefullt till världen. Saknaden är stor. Men minnena, musiken och vänskapen lever kvar.

Tack för allt, Nicklas.

Max Claesson

Rasmus Dahlstedt

Karin Merazzi-Jacobson

Martin Malmgren

Kerstin Broms

Hans-Erik Goksöyr

Joakim Flinck

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy