Annons

Annons

Annons

Stockholms län

TV: Stockholms län värst drabbat – Hallengren och Socialstyrelsen om dödsfallen i covid-19

Under fredagen höll socialminister Lena Hallengren (S) och Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen pressträff om statistik gällande dödsfall i covid.

Text: 

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

Annons

På fredagen informerade regeringen om statistik rörande dödsfall i covid. Förutom socialminister Lena Hallengren (S) medverkade även Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.

Dödsorsaksregistret är det register som har hand om Sveriges officiella dödsorsaksstatistik. I detta register registreras alla fall där en läkare bedömt att covid-19 var den primära dödsorsaken, oavsett om personen ifråga hade en bekräftad covid-diagnos eller inte. I Folkhälsomyndighetens statistik, däremot, registreras alla som dör med coronaviruset upp till 30 dagar efter diagnostillfället, oavsett den egentliga dödsorsaken.

På så sätt kan Folkhälsomyndighetens bokföring över antalet döda ses som en sorts "snabbstatistik", medan Socialstyrelsens siffror är den statistik som kommer att bli Sveriges officiella. Eftersläpningen i denna registrering är dock förhållandevis stor, jämfört med Folkhälsomyndighetens.

Socialstyrelsen har även tagit fram ny statistik som tillåter regionala jämförelser i antalet döda i covid-19. Statistiken är korrigerad för ålder och befolkningsmängd. Här syns stora regionala skillnader, där exempelvis Stockholm är värst drabbat vad gäller antal avlidna i covid-19, rapporterar TT.

TT NYHETSBYRÅN

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan