Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Minnesord: Ingrid Johansson – en sann hembygdsforskare har gått bort

Hembygdsforskaren Ingrid Johansson, född 1930, har avlidit.

Detta är en läsartext.

Ingrid Johansson. Foto: Privat

Annons

Det är kanske mest de två böckerna, ”Bedarön förr” och ”Luddes stuga”, som gjort Ingrid till ett känt namn bland många i Nynäshamn. Men hon har medverkat i flera andra skrifter, till exempel i Kenneth Landgrens bok om Nynäsbanan eller historien om de torp som låg vid Nynäs kyrkogård. Hon var i flera år med i styrelsen i Sotholms härads hembygdsförening samt i flera andra liknande föreningar i Nynäs, Haninge och Farsta. Ingrid hade väldigt bra koll på det gamla Nynäshamn och hur det utvecklades från några torp och ett gods till dagens samhälle.

Ingrid var född i Gävle 1930 men kom till Nynäs bara något år gammal. Fadern var fiskare och en av flera från Gävleområdet som bosatte sig på Bedarön i början av 1930-talet. Men det var inte där de bodde först utan på Brunsviksholme sedan blev det några år på Bedarön och från 1939 i det egna huset på Frejgatan 20. En tragisk händelse skedde i oktober 1941 när Ingrids fem år äldre bror dog i en drunkningsolycka. Det var ett hårt slag mot familjen.

Annons

Annons

Ingrids första jobb efter skolan var på Konsum på Centralgatan, huset rivet idag, och därefter tre år på den manuella telefonstationen beläget på samma plats som posten vid denna tid, hörnet Centralgatan-Floravägen. I maj 1952 lades stationen ner och hela anläggningen automatiserades. Ingrid lyckades då rädda stationens vältummade telefonnummerförteckningar, en som var ordnad efter gata och vem som bodde på respektive adress och en annan katalog med alla telefonnummer i nummerordning.

Ingrid var mycket engagerad i IOGT-NTO från unga år tills hon var i 50-årsåldern. Hon var ordförande i deras ungdomsavdelning SGU i Nynäshamn och senare distriktsordförande i Stockholm. På den tiden var det ovanligt med kvinnor i denna roll. Det var nog mest den sociala samvaron i denna verksamhet som lockade Ingrid. De ordnade mycket utflykter och andra evenemang.

Efter jobbet på telefonstationen flyttade Ingrid till Stockholm och hade några olika jobb men höstterminen 1953 började hon på Tollare folkhögskola i Nacka där hon gick i två år. Sedan började en lång karriär inom Arbetsförmedlingen.

Några år före sin pensionering började hon att släktforska, först på sin egen släkt och sen även på andra som till exempel torpare i som bodde på Nynäshamn före 1900.

Huset på Frejgatan såldes 1989 men kontakten med Nynäshamn var ändå lätt att upprätthålla. Ingrid bosatte sig hösten 1957 längs Nynäsbanan vid Södertörns villastad, nuvarande Farsta strand. Det var här högt uppe på Filipstadsbacken hon levde tills hon stilla somnade in.

Vi är många som saknar Ingrid. Men hennes ord lever kvar.

Jenny Hellström och Peter Nylander

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy