Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: "Sju gynmottagningar på Östermalm – knappt någon i Nynäshamn"

Vänsterpartiet riktar i en debattartikel kritik mot bristen på gynekologisk vård i Nynäshamn.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Borgerlig sjukvårdspolitik leder till att det finns jättemånga gynekologimottagningar på Östermalm, men knappt någon alls i Nynäshamn, menar Vänsterpartiet.

Bild: TT

Annons

Här i Nynäshamns kommun, med 28 500 invånare finns bara en gynmottagning, som dessutom bara är öppen några timmar per vecka och då främst för specifika patienter, ofta äldre som har svårt att ta sig utanför kommunen.

Vi är nog rätt många som berörts av detta och fått åka långt för denna typ av besök. De flesta hänvisas till Södertälje sjukhus. Med bil tar det en knapp timme dit. Med buss drygt en och en halv timme. Det är cirka en timme mellan varje bussavgång så i värsta fall kan man dessutom få långa väntetider till den redan långa restiden.

Annons

Annons

Samtidigt finns sju (7!) gynmottagningar på Östermalm, med ett invånarantal under 80 000 personer.

Det är en stor skillnad och dessutom är det Region Stockholm som är ansvarig för sjukvården både i Nynäshamn och centrala Stockholm, vilket gör skillnaden än mer skev.

Region Stockholm är före detta landstinget – ansvarigt för länets sjukvård och kollektivtrafik. I hela 15 år har högerpartierna med Moderaterna i spetsen styrt regionen, vilket betytt en extrem privatisering där ingen längre tar ansvar över vart vården förläggs. Ett företag kan lägga sina mottagningar var de vill, vilket innebär dels en ojämlik fördelning, dels ingen garanti för att de blir kvar, det beror helt på lönsamheten.

Region Stockholms högerpolitiker avsäger sig allt ansvar för att vård ska finnas även i mindre attraktiva områden. Områden där vårdbehovet ofta dessutom är större. Man vill helt enkelt främst bedriva vård för de minst sjuka, som går snabbt och enkelt att behandla och därmed genererar snabba pengar.

Är det tänkt att alla ska åka in till centrala Stockholm för gynekologivård och undersökning? Om det är något pandemin lärt oss så är det vikten av närhet till det mest nödvändiga. Att inte behöva åka långa, trånga resor inom kollektivtrafiken.

Vänsterpartiet anser att vården ska finnas där människor bor och där behoven främst finns. Vi i Nynäshamn ska få den grundläggande vård vi behöver här i vår kommun. Vi anser vidare att vård för kvinnor inte får fortsätta bortprioriteras.

Annons

Annons

Det enda rimliga är att vi får tillbaka minst en gynmottagning till Nynäshamn.

Tette Merio (V), ordförande, Vänsterpartiet Nynäshamn

Catarina Wahlgren (V), gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan