Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

SD efter uppbrottet: ”Vi förväntar oss att de lämnar sina poster”

Lokalpolitikerna Erik Runeborg och Jean-Claude Menot lämnade Sverigedemokraterna. Partiet vill nu att de lämnar ifrån sig sina kommunfullmäktigeplatser.
– Det känns omoraliskt att sitta kvar när man inte längre tillhör partiet, säger Johann Wolf, gruppledare för SD i Nynäshamn.

Text

Johann Wolf, gruppledare SD i Nynäshamn. Foto: Privat

Annons

Lokalpolitikerna Erik Runeborg och Jean-Claude Menot har lämnat Sverigedemokraterna men planerar att sitta kvar i kommunfullmäktige som oberoende ledamöter, så kallade politiska vildar.

Deras tidigare partikamrater i Sverigedemokraterna Nynäshamn vill dock att de lämnar sina poster.

Annons

Annons

– Det är jättetråkigt att de väljer att lämna, men det är deras eget beslut. Däremot förväntar vi oss att de lämnar sina platser i fullmäktige, säger Johann Wolf, som är SD:s gruppledare i Nynäshamn sedan den 1 juni.

– Det känns omoraliskt att sitta kvar när man inte längre tillhör partiet. Våra väljare har ju röstat på oss och inte på något annat, om de nu skulle välja att gå med i något annat parti.

Om Runeborg och Menot skulle lämna sina mandat skulle stolarna bli tomma, eftersom SD inte har några valbara ersättare till dem.

Har ni ont om folk?

– Nej, någon har flyttat och Donald Löfving bytte till ett annat parti i maj, det handlar mer om att det är olyckligt att allt sker samtidigt. Till fullmäktige är det inte möjligt att ta in nya ledamöter som inte funnits på valsedeln 2018, säger Johann Wolf.

– Vi har flera nya personer som vill engagera sig politiskt lokalt. Jag och vår ordförande ska intervjua folk inför hösten, och förhoppningsvis kommer partiet att bli mer stabilt med tiden.

I samband med att Erik Runeborg lämnade partiet riktade både han och Jean-Claude Menot kritik mot Sverigedemokraterna Nynäshamn. Runeborg menade att gruppen under den sista tiden inte tagit hänsyn till hans funktionsvariation – han är döv – och menade att det hade försvårat hans roll som politiker.

Annons

Annons

– När det gäller dessa anklagelser avvisar vi dem med bestämdhet. Vi behandlar alla lika, och så rättvist som det bara går, säger Johann Wolf.

Hur ser ni på partiets roll framöver?

– Vår roll i kommunen är redan stark, bland annat för att vi har en vågmästarroll. Jag tror att vi kommer ut ännu starkare efter valet 2022.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan