Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Torö

Insändare
Debatt: "Ett förslag till planprogram för Öja kan vara klart innan året är slut"

Ida Olén, planchef i Nynäshamns kommun, svarar på insändaren "Sluta förhala nu – låt oss friköpa arrenderade tomter på Öja".

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Carina Albin

Annons

Hej Anna med flera och tack för insändaren. Ni skriver bland annat att ni vill att Nynäshamns kommun gör det möjligt för er arrendatorer att ”pröva vår enkla önskan att få äga den tomtplätt våra hus står på”. Ni undrar även hur det är möjligt att ”frågan hela tiden förhalas och kompliceras av tjänstemän, det handlar trots allt inte om något annat än en mycket enkel ändring i detaljplanen”.

Till att börja med vill jag säga att jag är glad för ert stora engagemang för Öja/Landsort och jag håller med om att frågan är viktig och angelägen för kommunen.

Annons

Sen ska jag så kortfattat som möjligt försöka bemöta era tankar.

Att planlägga mark är en kommunal angelägenhet. I det ansvaret ingår att utreda och redogöra för konsekvenserna av kommunens planläggning och planändringar. Den gällande detaljplanen från 2000 syftar till att skapa förutsättningar för utveckling av verksamheter, permanent- och fritidsboende samt turism med bevarande av öns unika natur- och kulturvärden. Just bevarandet av den befintliga bebyggelsestrukturen är en viktig anledning till begränsningarna till avstyckning, och därmed möjlighet till friköp.

Annons

I samband med att friköpsfrågan väcktes för cirka tio år sedan startade ett nytt arbete med Öja/Landsort när kommunen och Statens Fastighetsverk tecknade ett samarbetsavtal. Det samarbetet fick sedan avbrytas när det visade sig att fastighetsverket var förhindrade att låta pengarna från tomtförsäljningen komma ön till godo – de måste i stället gå till stadskassan vilket var ett stort bakslag i friköpsfrågan. Därefter dröjde det till december 2015 då fastighetsverket ansökte om ny planändring. Ett politiskt beslut att ta fram ett planprogram fattades i juni 2018.

Detta, i kombination med att det är en komplex fråga gör att  planprocessen har dragit ut på tiden. Komplexiteten handlar bland annat om att det finns många inblandade aktörer med olika och ibland motstående intressen, risken för kraftigt höjda taxeringsvärden för de boende och minskade möjligheter att hyra bostad.

Annons

Med andra ord handlar det inte om att tjänstepersoner förhalar och komplicerar frågan och om en mycket enkel ändring i detaljplanen. Det handlar istället om att frågan måste studeras noggrant snarare än att skyndas på. Därtill är Nynäshamns kommun i en expansiv fas med många stora och viktiga samhällsbyggnadsprojekt med behov av att prioritera mellan dessa.

En utredning om sociala och ekonomiska konsekvenser har tagits fram för den fortsatta prövningen. Utifrån nuvarande uppdrag räknar vi nu med att ett förslag till planprogram planeras att vara färdigt för samråd innan årets utgång.

Ni är varmt välkomna att höra av er till mig vid ytterligare frågor.

Ida Olén, planchef Nynäshamns kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy