Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Toner och tankar vid sockenstugan

Kyrkomusikern Barna Both spelade musik vid sockenstugan i Ösmo.

Detta är en läsartext.

Parken utanför sockenstugan i Ösmo. Foto: Max Möllerfält

Annons

Ösmo-Torö församling har presenterat sitt sommarprogram med början den 3 juli.

På onsdagar och torsdagar 14.00 bjuds besökarna, i den fina parken utanför sockenstugan, på ett program med kyrkomusiker Barna Both. I musiken han framför, lägger han vikten på kvinnliga tonsättare. Detta som ett led i, att vi firar 100-årsminnet av att kvinnor fick rösträtt. År 2021 uppmärksammas bland annat kvinnors betydelse i kyrkan och samhället.

Annons

Annons

Barna Both inledde med ett musikstycke av Elfrida Andrée. Hon föddes 1841 och blev Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist. Stycket heter ”På vattnet”, där Elfrida inspirerats av att vågornas rörelser ökar i styrka, från porlande, skummande, brusande för att så småningom övergå i nästan storm. Mäktigt framfört på pianot av Barna Both.

Elfridas elev, Sara Wennerberg-Reuter, född 1875, har komponerat ett stycke kallat ”Angelus”. Det betyder klockringning. Sara vill få fram olika klanger i musiken, som till exempel klangen hos kyrkklockorna.

Sist fick vi lyssna till ”Sonata klain cembalo” av Maria Theresa Agnesi. Hon föddes i Milano, Italien, 1720. Hon föddes före Mozart och efter Bach, så hon måste ha känt dem båda. Hon var sångerska, harpist och även tonsättare.

Tack Barna Both för ditt fina framträdande. Vi kommer att få lyssna mer till dig följande onsdagar och torsdagar. I toner som ger oss tankar på ett positivt sätt.

Det finns också en stående programpunkt som kallas ”Ställ prällen mot väggen”. Endast ett fåtal som gjorde det, denna gång. Kanske man inte vågar sig på det riktigt, synd i så fall. En liten åhörare kom dock fram med frågan om maskrosens vara eller inte vara! Han fick i alla fall svar av ”prällen” på ett förståeligt sätt.

Denna trevliga timma är värt ett besök i den fina parken mellan sockenstugan och kyrkan. Kaffe och våffla serveras av de trevliga volontärflickorna.

Anna Möllerfält

Annons

Annons

Till toppen av sidan