Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Toner och tankar – fint avslut vid sockenstugan

Kyrkomusikern Barna Both framförde musik vid sockenstugan i Ösmo.

Detta är en läsartext.

Barna Both spelade utanför sockenstugan i Ösmo. Foto: Max Möllerfält

Annons

På torsdagen den 22 juli, avnjöt vi den femte och sista delen av Toner och Tankar vid sockenstugan i Ösmo. Barna Both har förärat oss den finaste musik, skriven av ett urval av kvinnliga kompositörer och tonsättare.

Han gör ett sammandrag av det han bjudit oss på tidigare onsdagar och torsdagar i fem veckor.

Bland annat fick vi lyssna till ett stycke kallat ”Phoebe”, skrivet av Mélani Bonis. En fransk klassisk komponist som levde under andra delen av 1800-talet vid impressionismens tid. Hon skrev mer än 300 verk, bland annat för solo- och 4-händigt piano, orgelstycken, koraler.

Annons

Annons

Debussy var 4 år yngre än Bonis, så de borde ha känt varann. Det sägs att hon ”tog efter” Debussy. Nu fick ju kvinnan inte vara framstående på den tiden, så vad är det som säger att Debussy inte ”tog efter” Bonis?

Stycke nummer två som spelades heter ”På vattnet” och är  skrivet av  svenskan Elfrida Andrée. Hon blev Sveriges första domkyrkoorganist 1867. Hon inspirerades av vattnets olika styrkor, från porlande, rinnande, brusande, för att så småningom öka till stormstyrka och senare avta helt. Fantastiskt fint tolkat av Barna Both.

Agati Bakker Gröndal var en norsk kompositör och pianist. Hon var en nära vän till Edvard Grieg. Vi fick lyssna till ”Stämning”, en musik som fick oss i stämning i denna sköna tillvaro vid sockenstugans park.

Ett annat stycke heter ”Caprice”. Latinets ”capra” betyder get eller bock. Jag tycker mig se den lilla bocken skutta iväg ackompanjerad av den här musiken, hopp, hopp. Lätt hoppfullt och livligt.

”Sonata Per il Clavi chemballo”, skriven av Maria Theresa Agnesi, född i Milano. Detta är 1700-tal under rokokon, ”den galanta tiden”. Hon är född i tiden mellan Mozart och Bach, men sägs stå närmare Mozart i sin musikstil.

Denna musik av ledande kvinnliga tonsättare, avslutade årets Toner och Tankar med Barna Both.

Tack Barna för alla fina musikupplevelser under de här veckorna! Vi hoppas få uppleva fler kompositörer, kända och okända, män och kvinnor under nästa säsong.

Anna Möllerfält

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy