Annons

Annons

Annons

Raffinaderiet - Norvik

Stena Scandica är satt i trafik – del av storsatsning på Östersjön

Stena Line har nu börjat trafikera sin färja Stena Scandica mellan Nynäshamn och Ventspils. Premiärturen gick i tisdags – under ett visst mått av hemlighetsmakeri.

Text

Stena Scandica har nu satts i trafik på linjen till Ventspils i Lettland. Foto: Sedef Shipbuilding

Annons

En nyrenoverad färja har nu i veckan satts i trafik mellan hamnen i Norvik i Nynäshamn och Ventspils i Lettland. Det är Stena Line som nu har börjat trafikera fartyget Stena Scandica och premiärturen gick i tisdags.

Stena Scandica hette tidigare Stena Lagan och har gått mellan Liverpool och Belfast. NP har tidigare berättat om hur fartyget har förlängts och renoverats på ett varv i Turkiet. Stena Line ska göra på samma sätt med systerfartyget Stena Mersey, som därefter också ska sättas in på linjen mellan Nynäshamn och Ventspils samt byta namn till Stena Baltica.

Annons

Annons

På Stena Scandica finns 200 hytter, varav 88 är helt nybyggda. Fartyget har en restaurang och en bar med havsutsikt samt ett café. På båten finns också ett soldäck, en 120 kvadratmeter stor butik samt loungeområden med fåtöljer och tv-skärmar.

Det innebär att Stena Scandica är betydligt mer turistanpassad än de fartyg som Stena Line hittills har använt sig av mellan Nynäshamn och Ventspils.

”Leveransen av Stena Scandica är en viktig milstolpe i Stena Lines pågående expansion på Östersjön och med det nya fartyget kan vi fortsätta växa tillsammans med våra kunder”, har Stena Lines vd Niclas Mårtensson sagt i ett tidigare pressmeddelande.

NP ställde förra veckan en fråga till Stena Line om när fartyget skulle börja gå, men svar uteblev.

– Vi har inte gått ut med detta, eftersom många är semesterlediga både på Stena Line och i hamnen. När vi är tillbaka i augusti kommer vi att ta emot fartyget mer officiellt med plakettutdelning etcetera, säger Stockholms Hamnars kommunikationschef Camilla Strümpel.

Fakta: Stena Scandica

• Byggt år 2005 vid skeppsvarvet Cantiere Navale Visentini.

• Modifierad och förlängd åren 2020 och 2021 vid skeppsvarvet Sedef i Tuzla, Turkiet

• Fartyget är 222 meter långt, rymmer 970 passagerare och har 202 hytter.

• Dess fraktkapacitet är 2 875 längdmeter och har därutöver ett separat bildäck.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan