Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Taubedansarna gästade sockenstugan

Gruppen Taubedansarna dansade till visor av Evert Taube vid sockenstugan i Ösmo.

Detta är en läsartext.

Dans utanför sockenstugan. Foto: Max Möllerfält

Annons

Den lugna stilla torsdagskvällen, med solen på nedgående efter ytterligare en varm sommardag, tillbringade vi vid sockenstugan i Ösmo. Där gavs en dansuppvisning av Taubedansarna, i ett program med danser som innehåller namn på flickor och ”damer” ur Evert Taubes visor och hans musik. Detta i anslutning till att vi i år firar 100-årsminnet av att kvinnorna i Sverige fick rösträtt.

Taubedansarna är – för att förklara deras identitet – en blandning av pardansare från Norrtälje, Nynäshamn, Strängnäs, Södertälje, Åkers styckebruk och Ösmo. De har funnit varann och åker alltså långa sträckor, för att få dansa och ha trevligt tillsammans. Dansarna inledde med ”Rosa på bal” som följdes av bland annat ”Vals på Sunnanö”,  Ingrid Dardels polska” med flera.

Annons

Dansarna bar folkdräkter från flera olika delar av Sverige. Foto: Max Möllerfält

Annons

I en liten paus presenterade instruktören för gruppen, Marita Malmberg, alla dansarnas dräkter. Naturligtvis med dräktbärarna själva som proffsiga mannekänger. Det är en mångfald dräkter från Hälsingland och Jämtland ända till Småland och Halland. Södermanland representerades av Ösmo, Sorunda, Mälaröarna, Gripsholm och Österåker. Det var en otroligt vacker färgpalett med alla dessa fjorton vackra dräkter och färger.

Efter det fick vi lyssna till Gudrun, som hanterade sitt enradiga durspel med bravur. Durspel var populärt på senare delen av 1800-talet och spelades på logar och i hagar och lite överallt. Man träffades och sjöng, spelade och dansade. Mikrofoner och förstärkare fanns inte.

Gudrun spelade durspel. Foto: Max Möllerfält

Gudrun bjöd oss bland annat på Pelle Rävs vals. Vem var Pelle Räv? Någon i bygden kanske, som kunde skriva musik?

Efter denna lilla utvikning fortsatte dansarna med sina tolkningar av bland annat ”Fritiof Anderssons paradmarsch”, ”Ellinor dansar” och ”Nudistpolka”, men dansarna bar sina fina dräkter även under denna dans!

Dansarna gjorde väldigt fina tolkningar av alla de olika melodierna. Efter alla danserna fick hela publiken deltaga i allsång med sånger av Evert Taube. Det hela avslutades med Calle Schevens vals.

Vi tackade för en mycket fin uppvisning och gick hem i den ljumma sommarkvällen, med huvudet fullt av Everts musik.

Nämnas bör, att Taubedansarna bjöd på en uppvisning tidigare på eftermiddagen, även den vid sockenstugan. En del kanske hade ömma fötter på kvällskvisten.

Anna Möllerfält

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy