Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
PRO reste till midnattssolens land

En grupp från PRO Nynäshamn har varit på en resa i norra Sverige.

Detta är en läsartext.

PRO i Nynäshamn gjorde en 135 mil lång resa. Foto: Whille Karlsson

Annons

Tidigt en solig morgon i juli lämnade en grupp pensionärer Nynäshamn för en 135 mil lång PRO-resa till Kiruna och midnattssolens land.

Vi reste med buss till Östersund, där vi checkade in på hotellet för middag och övernattning. Vi vaknade till en strålande morgon och några hann också med en promenad längs Storsjön, men sjöodjuret syntes inte till.

Resan fortsatte sedan med Inlandsbanans rälsbuss. Vi passerade storslagen natur och blev guidade av tågpersonalen under den sju timmar långa resan. I Vilhelmina på Bergmans fisk och vilt gjorde vi ett lunchstopp. Vi serveras Bergmans fisktallrik, en SM-vinnande rätt. Mätta och belåtna fortsatte vi sedan vidare med Inlandsbanan mot Slagnäs, där vår buss mötte upp.

Annons

Sedan gick färden mot Båtsuoj samecentrum, men inte så länge. Vi fick punktering mitt ute i obygden. Fyra rådiga karlar hjälptes åt att byta däck, men efter en och en halv timme kunde vi rulla vidare. Försenade anlände vi till samecentrum där vi får höra om samernas seder och bruk, medan vi drack kaffe och åt torkat renkött. Övernattningen skedde i Arvidsjaur.

Annons

Flera kyrkor besöktes under resan. Foto: Whille Karlsson

Följande kväll nådde vi det nordligaste målet för vår resa, Kiruna. Vi passerade polcirkeln och skålade i skumpa.

Nästa anhalt var Jokkmokk, inkörsporten till den lappländska fjällvärlden. Här har gruvbrytning pågått sedan 1600-talet och vattenkraften byggts ut dramatiskt under hela förra seklet. Här finns också Laponia Lapplands världsarv.

Vi besökte Ajtte som är huvudmuseum för den samiska kulturen och specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur. Några av oss passade också på att besöka Jokkmokks vackra vita träkyrka.

Vi for vidare mot Kiruna för middag och övernattning. Vid ankomsten överraskades vi med en liten utflykt upp på Luossavaarabacken för att se ut över Kiruna med omnejd. En brant och kurvig busstur som inte gillades av alla.

Efter middagen ville vi se midnattssolen och en av oss gav sig upp på Luossavaara igen, medan vi andra hittade en inglasad balkong där vi följde solnedgången till långt efter midnatt.

Efter frukost begav vi oss till Jukkasjärvi och Ice Hotel 365, en nyligen invigd året runt-öppen isupplevelse skapad i snö och is av utvalda konstnärer. Den konstanta temperaturen på fem grader hålls nere av en solcellsanläggning. Vi fick höra om hotellets uppkomst och interiör innan vi iklädda varma caper fick se oss omkring. En spännande och kall upplevelse.

Annons

Annons

Efter en lång bussresa anlände vi sent till hotellet i Skellefteå och det kändes bra med middag och sömn. Vi hade nu varit på resa i fyra dagar och vi tog oss längre och längre söderut. Bussen körde mot Höga kusten och Nordingrå. Vi besökte Mannaminne, ett område med museer, hantverk och konst.

Det genuina fiskeläget Bönhamn blev därefter  ett minnesvärt stopp, då ett par resenärer spelade på orgeln i Barsta kapell och vi stämde upp i sång. En fin stund tillsammans.

Vid Höga Kusten-bron stannade vi för fotografering och vi fortsatte sedan mot hotellet i Sundsvall. Efter frukost gick vi en promenad i Sundsvall innan bussen tog oss vidare till fiskeläget Mellanfjärden.

Jag tror att det var nöjda resenärer som återvände till Nynäshamn, fyllda av upplevelser efter sex dagars och 270 mils bussresa till midnattssolens land.

Ing-Marie Glanell, PRO Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy