Annons

Annons

Annons

Nya samhället Källberga

Klart: De ska bygga 380 bostäder i Källberga – ”Alla de kvalitéer som vi tycker är viktiga”

Ytterligare två aktörer som vill bygga i den nya stadsdelen Källberga i Ösmo är nu klara: Företaget Blooc ska bygga radhus och Brickhouse bostäder ska bygga lägenheter och radhus.

Text

Fastighetsutvecklarna Blooc (grå) och Brickhouse bostäder (färg) ska bygga de första 380 bostäderna i Källberga. Foto: Mars Wikman/NP. Skisser: Blooc och Brickhouse bostäder.

Annons

Den nya stadsdelen Källberga kommer de närmaste åren att växa fram i Ösmo, en bit öster om väg 73. I februari 2021 togs det första spadtaget och just nu pågår markförberedande arbeten.

Nu har också ytterligare två aktörer som ska bygga bostäder i området presenterats; Blooc och Brickhouse bostäder, som har köpt en del av marken av Marcus Wallenbergs och Fanny Sachs bolag Källberga Mark AB.

Källberga öster om väg 73 ska bebyggas med 700 bostäder. Bilden är från 2018.

Bild: Mats Wikman

Annons

Blooc ska bygga 30 radhus eller parhus i den inledande etappen, som kallas Ängen. Området med de 30 radhusen ska kallas Knarren och blir Källbergaområdets första bostadsrätter. När hela etappen Ängen är färdigbyggd ska den totalt ha cirka 200 bostäder i olika upplåtelseformer, men också en idrottshall och en skola, som ska byggas av Hoivatilat och ha plats för cirka 450 barn.

Annons

– Vi är mycket stolta över att få vara med och utveckla Källberga till en hållbar stadsdel för framtiden. Källberga har alla de kvalitéer som vi tycker är viktiga när vi väljer område att bygga bostäder i. Pendlingsnära, naturen inpå hörnet, förskola/skola och en genomtänkt gestaltning av området, säger vd Stefan Gustavsson på Blooc.

Blooc planerar att bygga 30 radhus/parhus i den första etappen. Området kallas Knarren. Bild: Blooc

Den andra aktören – Brickhouse bostäder – har köpt fem fastigheter i Källberga, där företaget planerar att bygga både lägenheter och radhus. Totalt består etappen av 350 bostäder, och det är både lägenheter och radhus med varierande upplåtelseformer.

– Vi är stolta att vara en del av den tidiga utvecklingen av Källberga, som en bidragande part för ett hållbart område med fokus på välbefinnande i vardagen och naturlig gemenskap för de som bor, besöker och arbetar här, säger Johan Blomster, vd på Brickhouse bostäder.

Annons

Fram till år 2030 kommer cirka 700 bostäder att byggas i området. Förutom en skola för 450 elever är också en förskola på gång.

Brickhouse bostäder – har köpt fem fastigheter i Källberga, där företaget planerar att bygga både lägenheter och radhus. Illustration: Brickhouse bostäder

Området utanför Ösmo där Källberga ska växa fram. Styrhytten har fått uppdraget att bygga infrastrukturen på den första etappen. Foto: Google maps.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan