Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Torö

Insändare
Insändare: "Många besökare kan inte allemansrätten"

Många konflikter på Ören beror på att besökare kränker hemfridzonen, skriver signaturen Boende och Naturälskare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Svar på insändaren "Fastighetsägare på Ören trappar upp konflikten":

Som fast boende i området är jag inte förvånad över händelsen och tar helt avstånd från agerandet med däckskurning mm.

Men det är nämligen så att många besökare kan inte allemansrätten riktigt ordentligt. Boende blir många gånger kränkta av att människor inte respekterar hemfridzonen, dvs man kan inte passera utom hör- och synhåll på alla fastigheter. Påpekar man att ni är för nära inpå så blir vissa besökare otrevliga, till och med hotfulla. Det är inte alls okej att bilar står packade runt infarten där man bor, så nära så att man inte kan ta emot en transport eller brandbil. Vägen har en gång skapats på grund av fastigheterna och tillhör grovt räknat, till hälften fastigheterna och andra hälften kommunen. Fastighetsägarna bekostar själva stora summor årligen för underhåll för att det ska vara möjligt att bo här.

Annons

Annons

Irritationen grundar sig mycket i kränkningar inom hemfridzonen. Det finns fastigheter som inte har strandskydd (vilket innebär att man har rätt att bruka hela sin fastighet med t ex staket) och det finns fastigheter där huset är beläget nära stranden vilket innebär att man går för nära huset. Många naturälskare går till och med in på privata vägen med prylar ner till vattnet och runt husknuten utan att bry sig om hemfrid-zonen. Det är obehagligt av många anledningar. Konflikt uppstår ofta då vissa besökare är oförskämda, skriker och hävdar rätt trots att de har fel i dessa fall. Det har uppstått missförstånd hos allmänheten då det råder olika regler runt Örens och Stenstrandens fastigheter och kommunen bär ansvaret för felaktigheterna. Det är inte generella regler utan allmänheten måste använda sunt förnuft och visa hänsyn där det går. På vissa platser kan man helt enkelt inte passera för att man är i hemfridzon. Detta står skrivet i allemansrätten som naturälskarna tydligen inte läst.

Boende och Naturälskare 

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy