Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Myndigheterna höll pressträff – mest unga och ovaccinerade som smittas

Smittspridningen ökar och de som smittas av coronaviruset är framför allt unga och ovaccinerade. Budskapet från Folkhälsomyndigheten är tydligt: Fler måste vaccinera sig.

Text

- För att kunna lätta på restriktioner krävs det att det finns en fortsatt följsamhet kring de restriktioner som gäller – och att människor vaccinerar sig, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff.

- Vi behöver nå ännu högre upp för de flesta grupperna i samhället, säger hon om antalet vaccinationer.

För närvarande har 82 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin, medan 71 procent är fullvaccinerade. Och den andra dosen är viktig för att få maximal effekt, understryker Folkhälsomyndigheten.

FHM har tittat lite på olika yrkesgrupper och vaccinationer. Man ser en god vaccinationstäckning hos exempelvis sjukhuspersonal och även bland lärare.

Annons

- Men den behöver öka bland de yngre lärarna, säger hon.

Ökad smittspridning

Annons

Vad gäller smittspridningen i Sverige har man haft en ökning de senaste veckorna.

- Den har inte eskalerat, säger Karin Tegmark Wisell och tillägger att den ser annorlunda ut från tidigare toppar.

Det är i huvudsak ovaccinerade, unga som smittas i Sverige just nu.

Belastad sjukvård

Antalet patienter som behöver vårdas på sjukhus, inklusive de som behöver intensivvård, för covid-19, har ökat enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

- Många regioner rapporterar att läget i vården är ansträngt och det hänger ihop med belastningen kring vård som inte rör covid i kombination med en ökad smittspridning i samhället och fler inläggningar, säger Taha Alexandersson, tillförordnad krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har tittat på scenarier inför hösten.

- Så länge vi har en samhällsspridning så har vi en belastning på sjukvården och är därmed inte i närheten av ett normalläge.

Ligger lågt

Även globalt ökar antalet fall av smittade, enligt FHM.

- Det ser möjligen ut att ha ökat något den senaste veckan, säger Karin Tegmark Wisell,

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm, berättar om läget i regionen.

- Vi ser allt fler personer med covid-19 som behöver sjukhusvård och intensivvård, säger han.

Det är väldigt tydligt att man behöver två doser vaccin utifrån den utveckling som sker just nu, uppger han vidare.

- De personer som drabbas nu är de som är ovaccinerade eller som bara fått en dos, säger Bratt.

Annons

Tredje dos

Tidigare under torsdagen publicerade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC en rapport med bedömningen att det just nu inte finns något behov av att ge fullvaccinerade personer i allmänhet en tredje dos av vaccin. Fokus bör i stället ligga på att vaccinera alla dem som ännu inte har fått två doser, enligt rapporten.

Annons

Folkhälsomyndigheten rekommenderade i augusti att en tredje dos vaccin mot covid-19 kan ges till personer med ett kraftigt nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av sjukdom eller behandling, en bedömning som delas av EMA och ECDC i rapporten.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT NYHETSBYRÅN

Fakta: Inga nya dödsfall

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 14 692 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 129 131 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

I Sverige har hittills har 6 724 794 vuxna fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 82,1 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Annons

Av dessa har 5 797 244 fått två doser, motsvarande 70,8 procent av den vuxna befolkningen.

Av personer födda 2003–2005 har 194 717 fått minst en vaccindos, motsvarande 55,4 procent. 21 813 av dem, eller 6,2 procent, har fått två doser.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Annons

Källa: Folkhälsomyndigheten

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Foto: Lars Schröder / TT

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan