Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Kunskap om Sjöströmstorp

Bengt Agemark berättar om Sjöströmstorp.

Detta är en läsartext.

Gåramålning av Sjöströmstorp från 1917. Foto: Privat

Annons

Den 1 september gjorde jag en cykeltur i det soliga vädret via Muskövägen mot Vidbynäs. Jag gick, efter att ha parkerat cykeln, en grusväg upp mot Sjöängen och frågade boende här om man visste något om båtmanstorpet Sjöströmstorp, som legat på dessa ägor inom dåvarande gården Kjellberga.

Jag vill tacka för ett mycket positivt gensvar och slutligen en värdefull beskrivning av var det har legat.

Annons

Annons

Torpet är nu borta. Grunderna efter torpet, jordkällaren och uthus finns kvar. Jag hittade sedan en gammal väg mellan Sjöängen och stället Vreta, som jag valde att gå tillbaka på. Sjöströmstorp hade en egen avstickare från denna väg.

Torpet fanns redan nämnt 1694 och fick nummer 55 och skulle svara för Gryt, Kjellberga, Jursta 1 och Yxlö 1. Mattias Sjöström (1861 - 1925) var båtsman här och bodde tillsammans med hustrun Anna Fredrika Flodmark och enligt husförhörslängden (1895-1899) hade man sju barn. Mattias blev senare kyrkvaktmästare vid Ösmo kyrka och finns med på en bild i Nynäshamns bildarkiv från 1911. 

Sjöströmstorp finns dokumenterad på en vacker gåramålning från 1917 av Olsson. Tavlan finns på Nyble gård efter en gåva till Ösmo Hembygdsgille. Här finns ytterligare två gåramålningar nämligen Vretafors och Åbylöt.

Bengt Agemark

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy