Annons

Annons

Debatt
Debatt: "Vi vill värna om kyrkans skogsinnehav"

Nomineringsgruppen Himmel och Jord skriver i en debattartikel om sina utgångspunkter inför kyrkovalet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Svenska kyrkan brukar i dagsläget skogen med metoder som innebär stora kalhyggen och markberedning", menar nomineringsgruppen Himmel och Jord. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bild: TT

Annons

Nybildade partipolitiskt obundna nomineringsgruppen Himmel och Jord ställer upp i kyrkovalet i Strängnäs stift och kyrkomötet. Vi vill poängtera kyrkans ansvar för jorden och skapelsen och prioritera skogs- och miljöfrågor. En hörnsten är också människors lika värde och rätt att känna gemenskap i kyrkan.

Kyrkan är landets femte största skogsägare. Kyrkans skogsinnehav är en miljöfråga med stor potential att påverka kolbalansen i världen och livsmiljöerna för människan och många andra arter. Svenska kyrkan brukar i dagsläget skogen med metoder som innebär stora kalhyggen och markberedning. Vilket inte är hållbart. Det tydligaste exemplet är förlusten av biologisk mångfald, som hotar ekosystemen som vi är helt beroende av. Vi befinner oss i en drastisk klimatförändring som ökar behovet av skogen som kolsänka.

Annons

Vi vill att kyrkan ska tillämpa kalhyggesfria metoder och ta större ansvar för skapelsen genom att skydda gammelskogar och kontinuitetsskogar. Sådana skogar som inte har varit utsatta för trakthyggesbruk är idag väldigt ovanliga och det är av stor vikt att de bevaras som kolsänkor och för rekreation, renskötsel, biologisk mångfald mm.

Annons

Inkomsterna från kyrkans skogsbruk utgör 1 till 1,5 procent av kyrkans totala intäkter, så kyrkan har råd att göra en sådan omställning utan att verksamheten påverkas nämnvärt.

Använd din röst den 19 september och göra skillnad för miljön och livet på jorden!

Pia Björstrand, Lotta Lemte och Lina Jonsson, kandidater i Strängnäs stift

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy