Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: "Mer kunskap om demens behövs"

På Internationella Alzheimerdagen den 21 september berättar Nynäshamns demensförening i en insändare om sin verksamhet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Samhället kan förbättras på flera sätt, i arbetet med demens, menar Nynäshamns demensförening. Bilden är tagen på ett demensboende.

Bild: TT

Annons

Den 21 september uppmärksammas Alzheimers sjukdom genom Internationella Alzheimerdagen.

Alzheimers sjukdom och övriga demenssjukdomar drabbar hjärnan och hör till våra största folksjukdomar. Alltfler drabbas för att vi också blir äldre och kan botas från andra sjukdomar. Det är sorgligt att drabbas och tungt och sorgligt för anhöriga som får ta över allt ansvar och planering vartefter sjukdomen fortskrider.

Men med bra hjälp till diagnos och omvårdnad och rätt bemötande, kan livet underlättas både för den sjuke och för anhöriga. Än kan kunskaperna hos sjukvården, äldreomsorgen och anhöriga förbättras. Att få till en demensutredning på en vårdcentral kan vara nog så svårt, när den som är sjuk inte har sjukdomsinsikt.

Annons

En person som har förlorat förmågan att gå och handla, laga mat, sköta sina räkningar hitta hem, behöver hjälp. Anhöriga vänder sig till kommunens äldreomsorg. Då behöver biståndshandläggaren skapa sig en verklig bild av hela situationen, för att personen ska få rätt insatser. Biståndshandläggaren behöver gå utanför sina ramar. I allmänhet får biståndshandläggare bara bevilja det en sökande själv önskar.

Annons

Demenssjukdomarna kan drabba hjärnan och förmågorna på så olika sätt. Att förstå att det är en sjukdom, kan ibland ta lång tid för den anhöriga. Att förstå att det eviga frågandet, det minskande intresset för att ta del av hushållet, ointresset att träffa släkt och vänner, att inte kunna resonera och diskutera, beror på en smygande sjukdom.

I Nynäshamn finns Nynäshamns demensförening som är en av 110 föreningar i landet som ingår i Demensförbundet. Föreningens syfte är att stötta anhöriga, påverka kommuner och sjukvård att göra omsorgen och vården av demenssjuka allt bättre. Att sprida kunskap om demenssjukdomarna och att skapa förståelse, så att de som är sjuka får ett bra bemötande.

Allmänheten, polis, handel och grannar behöver ha kunskap om demenssjukdomarna. Kunskapen finns redan till en del, men kan spridas vidare. I Nynäshamn har vi anhörigträffar, där anhöriga kan mötas och stärka varandra. Vi ordnar föredrag för att sprida mer kunskap. Vidare ges kurs för anhöriga genom kommunens anhörigsamordnare i samarbete med demensföreningen.

Den sjuke och anhöriga kan få hjälp via kommunens äldreomsorg. Hjälpen kan innebära avlösning upp till 20 timmar i månaden, dagverksamhet, korttidsboende, i ett senare skede heldygnsvård i ett av våra fyra vård och omsorgsboenden.

Annons

Samhällets stöd är ovärderligt för den som är sjuk och för anhöriga. Många får redan god vård och förståelse och personalen kan nog känna anhörigas tacksamhet.

Annons

Att arbeta som undersköterska med svårt demenssjuka borde ge extra betalt. Det borde också innebära att man var fler anställda både inom hemtjänsten och på boenden, så att arbetet kan kännas meningsfullt och för att ge personalen möjlighet att jobba rätt.

Det kräver uppfinningsrikedom, tålamod, lugn, flexibilitet och stort intresse att hitta nya vägar att vara till hjälp för den som är sjuk. Undersköterska är ett bristyrke och samhället ropar efter fler utbildade. Det forskas intensivt i de rika länderna för att hitta mediciner som botar och lindrar. Kanske vi snart kan vara där.

Barbro Ollén, ordförande i Nynäshamns demensförening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy