Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: "Det här gör kommunen på Ören och Torö"

Samhällsbyggnadsförvaltningens chef Alf Olsson berättar i en insändare om vad Nynäshamns kommun gör för att skydda den unika naturen och och säkra allmänhetens tillgång till strandlinjen på Ören.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ören på Torö.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

I samband med tidigare insändare om Örens naturreservat och Torö stenstrand vill vi passa på att informera om kommunens roll och vilka olika åtgärder som pågår för att minska anledningen till konflikter.

Kommunen förvaltar Örens naturreservat och är också fastighetsägare för delar av reservatet. Kommunen ansvarar också för myndighetsutövning i form av prövning och tillsyn i bygglovs- och strandskyddsärenden.

Annons

Annons

Vårt uppdrag är både att säkra allmänhetens tillgång till strandlinjen och området i övrigt och att skydda den unika naturen. Besökare ska känna sig välkomna, men måste samtidigt respektera hemfridszoner för fastigheterna i området, enbart parkera på anvisade platser och inte skräpa ner eller slita på naturen i onödan.

Det här arbetar kommunen med just nu:

• Bygglov har ålagt ett antal fastighetsägare att ta bort exempelvis skyltar, staket och liknande längs strandlinjen som kan uppfattas som avhållande för allmänheten. Nästan alla beslut har överklagats hos Länsstyrelsen och vi väntar nu på domarna. Vår förhoppning är att Länsstyrelsen ska vägleda kommunen i hur vi ska hantera den här typen av strandskyddsfrågor.

• Förslag på nya reservatsföreskrifter med skötselplan har tagits fram där det bland annat finns med idéer om fler parkeringsplatser, eld/grillplatser, bänkar, bord och torrtoalett.

• I reservatsföreskrifterna finns också förslag på att sätta upp nya tydligare skyltar i reservatet och gränsmarkeringar på stränderna. Det ska bland annat hjälpa besökare att förstå var gränsen till privata tomter går.

• Vägen till Torö stenstrand och Ören förvaltas av en vägsamfällighet. Men i den nuvarande vägförrättningen är det bland annat otydligt hur långt ut i vägrenen vägområdet sträcker sig. Därför har kommunen ansökt om omförrättning av vägen hos Lantmäteriet. Syftet är att tydliggöra vägområdets omfattning och därmed gränsen mellan kommunens och vägföreningens ansvar och rättigheter. På så sätt kan frågor om till exempel vem som har rätt att bötfälla felparkerade bilar bli tydligare.

Alf Olsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen, Nynäshamns kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy