Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Tegnér hyllades under musikalisk salong i Ösmo

Alice Tegnér hyllades i en konsert i Ösmo kyrka.

Detta är en läsartext.

Ösmo-Torö församling uppmärksammade Alice Tegnér. Foto: Max Möllerfält

Annons

Återigen fick vi som publik i Ösmo kyrka uppleva en fin konsert med körmusik. Denna gång ges konserten i Alice Tegnérs anda.

Katarina Ruderus hälsade besökarna välkomna och berättade också lite om Alice Tegnér och hennes väg till berömmelse. Hon har ju komponerat en otrolig massa musik till texter av olika textförfattare.

Vid denna musikaliska salong medverkade en ensemble ur Ösmo-Torö kyrkokör. Dessutom Tina Bergholm, Carin Christoffersson, Unni Eriksdotter och Katarina Ruderus (sång), Camilla Wiberg (piano) och Marie-Louise Nordström (recitation). Dirigent var Unni Eriksdotter.

Jag återger här ett urval av den vackra musik och sång som vi fick ta del av:

Som inledning sjöng kören ”Vaggvisa” – det är den vackra ”Ute blåser sommarvind”, med text av S  J Hedborn, här i ett mycket fint arrangemang. Efter det kom ”Saknad” i ett pianosolo med Camilla Wiberg. Mycket fint spelat och där man i melodin ”skymtar” saknaden efter någon.

Annons

Annons

”Stjärnenatt” och ”Birgittahymn” sjöngs av tre vackra och drivna röster till pianoankompanjemang av Camilla Wiberg. ”Regnbågen” med text av E. Tegnér, framförs som solosång av Tina Bergholm, som även sjöng bland annat ”När jag gnolar melodier”, med text av S. Lidströmmer.

”O salve regina” och ”Ave Maria” minner om att Alice Tegnér även komponerade sakrala melodier. ”Ave Maria” blev en ny version av den kända sången. Ur Psaltaren 23 får vi lyssna till ”Herren är min herde”.

Marie-Louise Nordström reciterade. Foto: Max Möllerfält

Recitation mellan sångerna stod Alice själv för – perfekt gestaltad av Marie-Louise Nordström. Alice berättade om sina studier inom musiken och sin väg till berömmelse. Hon gifte sig med Jakob 1885 och de fick två söner. Den ena var Torsten Tegnér. Alice levde mellan 1863–1943. Generationer av barn har ju vuxit upp med Alice Tegnérs vackra barnvisor.

Vi som fick vara med om denna fina konsert återvände hem i den klara, lite kyliga septemberkvällen. Många melodier tar vi med oss, en del med nostalgikänsla eftersom även vi sjöng dem när vi var små.

Foto: Max Möllerfält

Jag utgår ifrån att det är Katarina och Unni som med sin proffsighet fått till stånd detta fina framträdande. Tack också till kören, solisterna och recitatören, allt var förträffligt!

Att jag sedan under kvällen såg en dokumentär om Jenny Lind och Christina Nilsson, gör ju att lördagen blev helt fullbordad ur mitt musikaliska intresse.

Anna Möllerfält

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy