Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Nynäshamn behöver fler behöriga lärare"

Gill Lagerberg (S) skriver i ett debattsvar om lärarbehörighet i skolorna i Nynäshamns kommun.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gill Lagerberg är gruppledare för Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden.

Bild: David Klasson

Annons

Om personalen känner att de fått kompetensutveckling med kvalitet och håller med LO om att Nynäshamn är Stockholms läns bästa arbetsgivare, har vi absolut inga problem med att gratulera även till det.

Det vore ju helt fantastiskt, men låt oss se resultatet av medarbetarenkäten först. Den blir ju klar nu i dagarna.

Det glädjer oss också om behörigheten bland lärarna ökar. Däremot är vi inte lika optimistiska som Marcus Svinhufvud till att vi nu skulle ha 90 procent behöriga lärare i vår kommun.

Det mått som Skolverket använder är ju antal legitimerade lärare som både undervisar på rätt stadium och i minst ett ämne som de är utbildade för. Där kämpar Nynäshamn fortfarande med att nå över 60-procentsnivån.

Annons

Nya rekryteringssätt, bättre arbetsmiljö, fler kollegor och högre löner skulle säkert kunna hjälpa till att höja den siffran. Fast då måste ju mer resurser och ett högre nämndbidrag tillföras förstås, och det är ju ingen väg alliansen har valt att gå.

Annons

Ett annat sätt att höja behörigheten är ju att minska det totala antalet lärare och låta obehöriga vara de som först får gå, för då ökar ju procenten av behöriga lärare automatiskt. Så har faktiskt skett under alliansens styre.

Vi har många fler behöriga lärare som både undervisar i fel stadium och i fel ämne i vår kommun. Det stämmer. Det ger naturligtvis en annan högre siffra, och ett annat mått än det mått som Skolverket anger, men att det skulle vara 90 procent känns inte troligt. Särskilt inte när vi under senaste nämndmötet fick redovisat att det sedan juni 2021 anställts minst 20 obehöriga lärare.

Värre är att endast en tredjedel av de tjänsterna hade utannonserats, det vill säga ingen behörig lärare har fått en möjlighet att söka tjänsterna! Man har istället valt att förlänga tjänsterna för redan befintlig och något billigare personal.

Att man sedan i Nynäshamn anställer obehöriga som samtidigt utbildar sig, och hjälper obehöriga med utbildning är en annan sak, men kanske måste en gräns sättas för hur lång tid av utbildningen som är kvar. Att det finns många utan utbildning som gör ett bra jobb betvivlar jag inte. Men utbildning måste löna sig på alla sätt, för alla!

Att bli legitimerad ämneslärare på högstadiet kan idag ta fem och ett halvt år av akademiska studier som inte kan ersättas av vem eller vad som helst.

Annons

Annons

Viktigt är också att lärare numera examineras både i januari och juni, men i januari finns väldigt få tjänster utlysta då det är vanligt att obehöriga anställs för ett helt läsår, och inte för en termin.

När det gäller att öka andelen behöriga och legitimerade lärare i Nynäshamn är det något vi behöver ta tag i och jobba på flera nya sätt. Att utbildning ska löna sig och är viktigt för undervisningens kvalitet borde vara en självklarhet!

Tro mig Marcus, vi har kanske samma mål, men vi väljer olika vägar.

Gill Lagerberg (S), gruppledare för Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy