Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Argumenten mot äldrelotsen är tomma floskler"

Den pensionerade kommunala fixaren Jarmo Siltala riktar i en debattartikel kritik mot borttagandet av äldrelotsen på Balder – och mot Kristdemokraternas äldrepolitik.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att ta bort äldrelotsen på Balder är ett dåligt beslut, anser Jarmo Siltala.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Jag har aldrig författat en insändare, fram till nu, men jag måste få ur mig frustrationen över det borgerliga vanstyret i vår kommun.

Det gäller en speciell fråga, nämligen borttagandet av Linda, den fantastiska äldrelotsen på Balder. Maken till inhumant synsätt på medmänniskor får man leta efter. Jag vill tro att en kristdemokrat som Antonella Pirrone vill försvara en så viktig tjänst, men nej.

Annons

Istället får jag, till min häpnad, läsa hennes uttalanden om varför tjänsten tas bort. Dom skälen platsar på vilken floskeltopp som helst.

Annons

"Besparing". Linda har en deltidstjänst, som kommunen säkert har finanser till.

"Tjänsten är inte lagstadgad". Är det ett skäl till att ta bort en viktig samhällstjänst? Ponera att man tog bort allt som inte är lagstadgat i en kommun. Vad skulle det bliva?

”Vissa uppdrag som Lotsen idag utför ingår egentligen inte i tjänsten”. Vad är det för uppdrag? Förklara!

Jag känner Linda, hon gör ingenting i onödan, hon är en heder för sin profession, och en ovärderlig hjälp för dom äldre, inte bara på Balder, utan även för dom som besöker henne utifrån. Det skulle ni beslutsfattare förstå om ni bevärdigade er med att ”praoa” hos Linda, till exempel en halv dag, tiden som det nya äldre- och funktionshinderombudet kommer att bevärdiga Balder med. Kommunen borde vara stolt över att ha en sådan medarbetare som Linda.

Som avslut ska jag dra upp en parallell händelse vad gäller KD:s politik.

Runt 2005 kom fixartjänsten upp som förslag i Nynäshamn, tack vare Pensionärspartiet. Kommunen var framsynt nog att genomföra fixartjänsten, som blev en smärre succe, som i många andra kommuner.

Stefan Attefall, riksdagsledamot för KD vid den tiden, tyckte däremot att kommunerna skulle slopa sina "fixar-tjänster", som han menade var ett uttrýck för ”välviljans våta filt”.

Där ser man vad han visste. Lotsen på Balder har också blivit en succé, låt den få bli kvar. En sådan tjänst ger även eko utanför vår kommun.

Annons

Till sist, ett gott råd till det borgerliga styret. Vänta inte, börja söka nya jobb redan nu, för efter valet 2022 blir ni troligtvis entledigade.

Tack för ordet!

Jarmo Siltala, före detta fixare i Nynäshamns kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan