Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Nedläggning av äldrelotsen cementerar digitalt utanförskap"

I en tid då digitaliseringsivern accelererar väljer de styrande i Nynäshamns kommun att göra det ännu svårare för äldre personer, skriver Ingvar Löfstedt i en debattartikel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För äldre personer kan det vara mycket svårt att använda digitala verktyg, påpekar Ingvar Löfstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bild: TT

Annons

Upprördheten på seniorboendet Balder är stor, när den mycket uppskattade lotstjänsten där anses ha för låg prioritet och därför skall avvecklas. Många av oss 80-90-plussare känner väl till de boendes problem med samhällskontakterna. Samhällsfunktioner kan numera nära nog uteslutande nås digitalt. Bara ett av de problem på Balder, som lotsen löser.

Men digitaliseringsivern rusar vidare. Ibland så snabbt att den springer ifrån verkligheten. Som 80-åringarnas covidvaccination i våras. Intresset var stort men trots det lyste bokningslistorna blanka, tills någon ur intelligentian kom på att man glömt förse gamlingarna med smarta telefoner och Bank-ID. Ett gammaldags telefonnummer öppnade sent omsider dammluckan, och verksamheten tog fart.

Annons

Annons

Utvecklingen (?) bjuder även på lite komik. Som att konversera med en svamlande AI-robot, som på vissa håll ersätter forna tiders allvetande växeltelefonister. Jag har försökt med enkel svenska men den enda information jag lyckats lura av monstret är ”Kan du upprepa frågan?”

Vi gamla från den analoga generationen blir alltmer frustrerade i takt med digitaliseringens framfart. När nu de styrande accepterar och även uppmuntrar denna, har man då inte ett ansvar för att alla skall få komma med på tåget? Även de boende på Balder, som dessutom kanske saknar dator, denna oundgängliga länk ut till samhället?

Därför är det en skyldighet mot de äldre på Balder, att låta dem behålla sin avhållna lots Linda Sundström i receptionen. Om nu näringslivsnämnden härmed hamnar i ekonomiskt trångmål, tänk då på sjukhus i den situationen. De vises råd uppifrån är: ”Effektivisera verksamheten!”

Ingvar Löfstedt

Annons

Annons

Till toppen av sidan