Annons

Annons

Annons

Debatt
"Miljöpartiet står upp för klimatmålen – andra partier har skygglappar"

Representanter för Miljöpartiet skrivet i ett debattsvar om varför partiet är emot Tvärförbindelse Södertörn och om förslag på andra lösningar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tvärförbindelse Södertörn går emot de nationella klimat- och miljömålen, menar Miljöpartiet. Illustration: Trafikverket

Annons

Det är dags för KD och övriga partier att ta bort sina skygglappar och göra en visionär analys av framtidens behov av välfungerande infrastruktur. De flesta politiker anser att Tvärförbindelsen Södertörn är frälsningen för alla, trots att samma politiker har ställt sig bakom målet om att Sverige ska vara klimatneutralt senast år 2045.

KD har helt rätt om att sju av åtta partier är överens, överenskommelsen består av att samma partier har ställt sig bakom de nationella miljö- och klimatmålen.

Annons

Annons

För att Sverige ska leva upp till Parisavtalet beslutade riksdagen om etappmål för minskning av Sveriges klimatpåverkan. Det innebär att senast år 2045 ska Sverige vara klimatneutralt. Det finns självklart olika lösningar för hur Sverige ska uppfylla dessa mål och vi välkomnar KD att presentera sina lösningar, men vi vill påminna om att Tvärförbindelsen Södertörn enligt Trafikverket går direkt mot de nationella miljö- och klimatmålen.

Det behövs en utökad och förbättrad kollektivtrafik, även attraktiv för fritidsresande. Idag består SL-flottan av 2000 bussar, antalet skulle kunna fördubblas, och i vissa områden turtätheten och hållplats tätheten ökas. Vårt gemensamma arbete Spårväg Syd är ett exempel på lösningar som skulle kunna avlasta vägnätet för trafik som inte kompromissar bort klimatarbetet. Om näringslivet på södra Södertörn ska kunna utvecklas behövs ett bra pålitligt vägnät som är anpassat till framtidens transporter.

KD skriver “Men ingenting duger åt det kompromisslösa Miljöpartiet”. Vi i Miljöpartiet hedrar våra överenskommelser och står upp för dessa, därför är det till synes märkligt att bli kallade kompromisslösa. Vi hoppas att även resterande partier nu väljer att värna om våra gemensamma överenskommelser och börjar fokusera på lösningar som går i linje med våra nationella miljö- och klimatmål.

Annons

Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Region Stockholm

Malin Fijen Pacsay (MP), klimatpolitisk talesperson i Region Stockholm

Emma Solander (MP), gruppledare i Nynäshamn

Kerstin Andersson (MP), ordförande i Nynäshamn

Anders Lönroth (MP), oppositionsråd i Huddinge

Joel Forsberg (MP), gruppledare i Haninge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan