Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Så tycker S om Balders framtid"

Socialdemokraterna skriver i en debattartikel om sin syn på det tidigare trygghetsboendet Balders framtid.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Framtiden för Balder i Nynäshamn är omtvistad.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Socialdemokraterna anser att Balder ska återfå funktioner så att Balder åter kan anses att vara ett trygghetsboende, enligt Statens offentliga utredningar 2008:113.

Det innebär att vi vill ha anställd personal som finns närvarande på Balder. Vi vill vidare att det ska finnas tillgång till restaurang och gemensamma måltider och i övrigt vad som beskrivs i utredningen.

Annons

Antonella Pirrone (KD) skriver i en insändare NP i att Socialdemokraterna är för att ta bort äldrelotsen från Balder. Det är fel - det som Antonella hänvisar till i sin insändare, är det som hände, att vi inte röstade emot ett förslag till finansiering som Alliansen tagit fram. Att vara i opposition innebär att det är svårt att ändra i Alliansens budgetförutsättningar för nämnderna.

Alliansen har sedan man tagit över makten konstant underfinansierat socialnämnden med en uppsjö av besparingsförslag för att sedan vid årets slut lägga till pengar för att få ett nollresultat. Vi anser att det sättet är oerhört destruktivt sätt att leda på både för nämndens utbud och även för personalens möjlighet till stolthet över nämndens arbete.

Annons

När det gäller äldre- och funktionshinderombudet togs ett beslut i socialnämnden den 30 oktober 2018 om att inrätta funktionen på 50 procent och att pengarna skulle läggas till kommunstyrelsen. Beslutet innebar att äldre- och funktionsombudet skulle placeras i Kontaktcentret för en mer oberoende roll gentemot socialnämnden. Det var vi eniga om i socialnämnden.

Beslutet baserades på två motioner som kom från Pensionärspartiet och Moderaterna. Socialdemokraterna var givetvis för att öka stödet till de äldre i kommunen. Sedan gjorde inte Alliansen något i frågan förrän våren 2020 där budgetförutsättningarna väsentligt försämrats för äldreomsorgen. Att Socialdemokraterna inte lade några motförslag kring hur man ska frigöra ekonomiskt utrymme berodde på att vi inte äger budgetförutsättningarna för nämnden.

Annons

Socialdemokraterna har skrivit en motion till kommunfullmäktige där vi föreslår förstärkningar till äldreomsorgen från det viktiga förebyggande arbetet fram till hur vi ska erbjuda bra äldreboende för ett hälsosamt åldrande i linje med det äldrepolitiska program som vi tillsammans med alla partier i fullmäktige tog fram.

Vi vill att äldreomsorgen ska utvecklas, inte avvecklas.

Roland Junerud (S), andre vice ordförande i socialnämnden

Ulla Johansson (S), ledamot i socialnämnden

Ola Hägg (S), ersättare i socialnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy