Annons

Annons

Annons

Läsartext
Maria Magdalena-musikal i Ösmo kyrka

Nynäshamns församlings nyskrivna musikal om Maria Magdalena framfördes i Ösmo kyrka den 15 oktober.

Text

Detta är en läsartext.

Maria Magdalena-musikalen i Ösmo kyrka. Foto: Max Möllerfält

Annons

Fredag den 15 oktober, klockan är cirka halv sju. Mörkret smyger sig så sakteliga in över Ösmo kyrka i den unga höstkvällen. Vi går in genom kyrkporten och möts av ett fullständigt nersläckt kyrkorum. Det är något trolskt över det hela. Inga viskande samtal mellan besökarna – det är bara tyst.

Så småningom tänds ett svagt ljus upp framme i koret och vi får se en otroligt vacker kulliss med helt vitklädda varelser. Man tvekar om de är levande eller om det är ”stoder”. Det är levande varelser – fantastiskt att kunna agera så helt stilla.

Annons

Vi kom för att se musikalen ”Maria Magdalena”. En nyskriven svensk musikal, som gestaltar passionsberättelsen sett ur Maria Magdalenas ögon.

Musiken är skriven av Daniel Engström, kyrkomusiker i Nynäshamns församling. För text och manus står Daniel Bergström, tidigare kyrkomusiker i Nynäshamns församling. Föreställningen ses ur ett perspektiv som handlar om påskens evangelium.

Annons

Jag kan inte precisera här, vilken roll var och en utförde. Framme i koret i kyrkan befann sig ungefär 30 personer, som alla hade sin ”uppgift” i sin roll. Huvudpersonerna skildrades på ett utomordentligt sätt genom sitt framförande.

Demonerna – de vitklädda ”varelserna” som vi såg i kulissen från början – agerade dels på ett allvarligt, dels på ett humoristiskt sätt. De var fascinerande.

Foto: Max Möllerfält

Maria Magdalenas roll spelades av Mimmi Rosendahl. Pontus Pilatus spelades av Lukas Sköld.

Rollen som Jesus spelades av Andreas Carpvik. Jesus och Maria var ju de mest framträdande rollerna, vilket ju säger vilken stor kapacitet de rollerna för med sig hos de agerande. Rollen som Magdalena framfördes suveränt och framförallt i de soloframföranden vi fick lyssna till.

Mimmi Rosendahl som Maria Magdalena. Foto: Max Möllerfält

Annons

Det hela ackompanjerades av en driven kvartett, med Anna-Lena Engström som dirigent. Musikalen har framförts två gånger tidigare i Nynäshamn och denna tredje gång här i Ösmo kyrka.

Vi var helt betagna av denna föreställning. Jag tror att jag kan gå i god för att alla kände så.

God fortsättning hela ensemblen – om ni nu kommer att uppföra fler härliga, proffsiga föreställningar!

Anna Möllerfält

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan