Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Tvärförbindelsen kommer att byggas"

Oppositionsregionråden Jens Sjöström (S) och Robert Johansson (S) skriver i en debattartikel om Tvärförbindelse Södertörn.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tvärförbindelse Södertörn. Illustration: Trafikverket

Annons

Det konstiga med Kristdemokraternas inlägg i frågan om Tvärförbindelse Södertörn (NP 28/9) är att resonemanget inte hänger ihop. Man kräver att Socialdemokraterna i Region Stockholm och i Stockholmskommunerna ska övertala Socialdemokraterna i regeringen att avsluta regeringssamarbetet med Miljöpartiet för att Tvärförbindelse Södertörn riskerar att inte bli av.

Annons

Regeringen har tvärtemot vad Kristdemokraterna oroar sig för låtit processen fortgå obehindrat. Så sent som i somras lät man bli att inleda en så kallad tillåtlighetsprövning av tvärförbindelsen och planeringen flyter därför på enligt plan. Tidigt i våras avslutades granskningsskedet och nu ska granskningssynpunkterna sammanställas innan planen fastställs. Byggstart planeras till 2023 och själva bygget planeras ta tio år.

Annons

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har varit oerhört tydlig gällande att tvärförbindelsen ska byggas och processen pågår. Det enda som stämmer i Kristdemokraternas insändare är att det just i innevarande nationella plan saknas 5,8 miljarder för att färdigställa tvärförbindelsen.

Glädjande nog har regeringen sen den tillträdde skjutit till mycket mer till infrastruktursatsningar än vad allliansregeringen satsade under sina år. Den 30:e oktober kommer Trafikverket presentera resultatet av regeringsuppdraget kopplat till framtagandet av nästa nationella plan och där har vi socialdemokrater i Region Stockholm varit tydliga med att vi förväntar oss att Tvärförbindelse Södertörn är fullt ut finansierad.

Några som inte varit lika tydliga gällande tvärförbindelsen är det blågröna styret i Region Stockholm där både Kristdemokraterna och Miljöpartiet ingår. Om Kristdemokraterna ska följa sitt eget råd bör de själva lämna styret i Region Stockholm.

Vi socialdemokrater lämnar dock till väljarna att i valet 2022 avgöra vem som styr i Region Stockholm, länets kommuner och regeringen.

Jens Sjöström (S), oppositionsregionråd

Robert Johansson (S), oppositionsregionråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy