Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Föredrag hölls om den försvunna DC3:an 1952

Medlemmarna i STF Nynäshamn fick höra ett föredrag om den svenska DC3:an som sköts ned över Östersjön 1953.

Detta är en läsartext.

En svensk militär DC3:a på spaningsuppdrag över Östersjön med åtta man ombord sköts 1952 ned av sovjetiska jaktplan och försvann spårlöst – tills vraket hittades på havsbottnen i juni 2003. Bilden visar ett plan av samma typ.

Bild: TT

Annons

Tisdagen den 12 oktober återstartade STF Nynäshamns föredragskvällar om kulturella och historiska händelser med anknytning till kommunen som ibland också inrymmer utblickar till andra platser i Sverige. Programmet ”Vad hände med den försvunna DC3:an 1952?” med föredragshållarna Åke Nilsson och Ulf Wahlström från sällskapet Galärerna, var ursprungligen planerat att genomföras under våren 2020 men ställdes in på grund av pandemin.

Annons

Annons

Ett tjugotal deltagare samlades under tisdagskvällen för att lyssna till de kunniga och engagerade föredragshållarna. Inledningsvis lyssnade vi på ett utdrag från en radiosändning från den 13 juni 1952, där det rapporterades att ett svenskt transportplan försvunnit. Dagen innan hade ett plan av typen DC3, ett amerikanskt transportflygplan benämnt Dakota, lämnat Bromma flygplats med åtta svenska män ombord.

Sverige hade köpt in två flygplan av denna typ och byggt om dem till signalspaningsflygplan. Det plan som försvann hade en hypermodern amerikansk radaravläsningsutrustning ombord. Planet var på hemligt uppdrag mot Klaipeda i Litauen för att undersöka den nya ryska radarstationen där. Incidenten skapade politiska problem, men inga större protester lämnades från Sveriges regering. 1991 erkändes att Sovjetunionen hade skjutit ner flygplanet.

Planet hittades på Östersjöns botten först 10 juni 2003 och bärgades. Kroppar från fyra av de åtta besättningsmännen hittades och ett gediget arbete för att utröna vad som hänt inleddes.

Åke Nilsson och Ulf Wahlström redogjorde för vad de tror hände ombord och hur bärgningen gick till.  De lyfte till sist fram några väsentliga men obesvarade frågor. Föredragshållarnas engagemang och förmåga att levandegöra skeendet bidrog till en fin återstart av STF Nynäshamns verksamhet.

Margaretha Ullström, sekreterare i STF Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy