Annons

Annons

Annons

Annons

Centrala Nynäshamn

Centrumledaren: ”Man ska våga fönstershoppa på kvällen”

Mörka gränder, klotter och trasiga lampor kan göra att ett område känns otryggt. På måndagen kollade Stadskärneförening, polis, företagare och fastighetsägare tryggheten i Nynäshamns centrum.
– Man ska våga fönstershoppa på kvällen, säger Paulin Sunesson, centrumledare.

Paulin Sunesson är centrumledare i Stadskärneföreningen.

Bild: Helene Skoglund

Annons

När höstmörkret sänker sig märks det extra tydligt vilka platser som känns otrygga i centrum. Därför har Stadskärneföreningen sedan flera år tillbaka arrangerat en årlig kvällsrunda just på hösten med en mängd aktörer.

– Med mörkret kommer känslan av otrygghet. Det betyder inte att det är otryggt på platsen, men känslan av otrygghet vill vi ta bort, säger Paulin Sunesson, Stadskärneföreningens centrumledare.

Annons

På måndagskvällen var hon ute med bland andra centrumfastighetsägarna, Polisen, Södertörns brandförsvarsförbund, handlarna och representanter för kommunen för att känna av hur det känns på olika platser.

Ljus gör att centrum känns tryggare i höstmörkret.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Promenaden gick från kommunhuset till Fredsgatan, Apoteksgatan, Lövlundsvägen, och längs Centralgatan till Styrmansgatan och Fiskargränd i hamnen.

– Vi tittar på allt egentligen; lampor som inte lyser, trånga prång och gränder, lösa gatstenar, släckta skyltfönster, buskage som kan behöva klippas så att även personer i rullstol är synliga i trafiken, klotter, om det finns något som är brandfarligt, trasiga skyltar och annat.

Sedan sammanställs noteringarna och gruppen funderar på vad var och en av aktörerna kan göra själva, eller vilka andra de får kontakta.

– Ibland kanske det är några av handlarna, en bostadsrättsförening eller kommunen som kan lösa problemet.

Det hade faktiskt hänt en hel del sedan vi gjorde promenaden sist

Att ha belysningen tänd i skyltfönstren i centrum bidrar till att det känns tryggare för de som passerar, säger Paulin Sunesson.

– Man ska våga fönstershoppa på kvällen när man är ute på hundpromenaden eller på väg hem från tåget.

Att folk vågar stanna till och fönstershoppa och inte bara skyndar genom centrum kvällstid, är viktigt tycker Stadskärneföreningens centrumledare Paulin Sunesson.

Bild: Helene Skoglund

Annons

2019 och 2020 gjordes inga trygghetspromenader, berättar hon. Bland annat på grund av coronapandemin.

– Men det var kul den här gången, för det hade faktiskt hänt en hel del sedan vi gjorde promenaden sist 2018! Bland annat var det upplyst på ställen som förra gången var becksvarta.

Paulin Sunesson, Stadskärneföreningens centrumledare.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Annons

Till toppen av sidan