Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Ungdomsbostäder ska integreras i samhället – inte klumpas ihop"

Monica Andersson (S) och Göran Bergander (S) skriver i en debattartikel om bostadsplanering i Ösmo.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Planeringen av 120 nya bostäder i närheten av Ösmo station är inte rätt väg att gå, anser debattörerna.

Bild: Ellinor Molin

Annons

Ett gott samhälle byggs upp av människor i gemenskap över generationsgränserna. Av människor som formats av varandras erfarenheter.

För att möjliggöra det goda samhället krävs en god samhällsplanering. Det är dålig samhällsplanering att placera 120 bostäder, för enbart unga, avskilt från resten av samhället.

Ungdomsbostäder ska, i likhet med äldreboende, placeras i samhällets mitt för att minimera risken för utanförskap och segregation. De boende i Ösmo har engagerat sig för att kommunen, i planeringen av det Framtida Ösmo, ska arbeta för en låg bebyggelse i mänsklig skala med en blandning av åldrar, bostadstyper och upplåtelseformer.

Annons

Annons

Om projektet med 120 minimibostäder i moduler genomförs, är det ytterligare ett exempel där kommunledningen struntar i hur boende och föreningar i Ösmo vill utveckla sitt samhälle. Planerna på den stora ansamlingen av kategoribostäder i ett litet samhälle som Ösmo, riskerar att förstärka den segregation som redan finns i våra samhällen.

Erfarenheterna från 1960-talets funktionsuppdelade samhällsbyggande visar att det är utomordentligt viktigt att bygga för en blandning av bostadsstorlekar.

Socialdemokraterna i Nynäshamn vill att Ösmo ska vara ett trivsamt samhälle för alla åldrar. Vi vill ha ordning och reda i både samhället och stadsplaneringen. Det här förslaget måste skickas ut på remiss så att medborgare och föreningar får en chans att ge sin syn på projektet innan kommunstyrelsen tar ställning.

Monica Andersson (S), universitetslärare

Göran Bergander (S), gruppledare i samhällsbyggnadsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy