Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Fler behöver få plats på arbetsmarknaden"

Anders Nordenberg skriver i en insändare om behovet av att få in fler personer på arbetsmarknaden, för att minska utsattheten i samhället.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Arbetsgivare, fackliga organisationer och arbetstagarorganisationer måste samarbeta bättre för att få ut utsatta människor på arbetsmarknaden2, skriver Anders Nordenberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bild: TT

Annons

Bernt Wåhleman, jag har under mina drygt 20 år som inflyttad till Botkyrka kommun upplevt flera olika "kommunregeringar". Nu senast är det en så kallad koalition som styr kommunen. 

När du skriver i en debattartikel NP att utsatta människor faller igenom stora revor i samhällets skyddsnät så är det bara att hålla med. En vanlig löntagare får ju knappt några pengar över när skatten på månadslönen är dragen, och inte heller om du varit sjuk och hemma från jobbet några dagar i månaden.

Annons

Annons

Socialdemokraterna har utrett sjukförsäkringen ett flertal gånger. Vad jag förstår kom de fram till att den fungerar bra som den gör. Men det verkar vara så att den inte fungerar så bra som det är tänkt, som när du läser i DN att 5 000 människor söker hjälp varje dag hos Stadsmissionen för mat och kläder. 

Jag tror att arbetsgivare, fackliga organisationer och arbetstagarorganisationer måste samarbeta bättre för att få ut utsatta människor på arbetsmarknaden. 

En arbetslös kostar samhället lika mycket pengar oavsett handikapp, eller inte. Kommunerna ska ju ha in sin kommunalskatt i kronor både som handikappad kommuninvånare, eller som arbetslös. Där ligger både Nynäshamns kommun, och Botkyrka kommun bland de kommuner i länet med högst kommunalskatt. Drygt 30 kronor på intjänad hundralapp.

De är en trist samhällsutveckling vi haft under de senaste 20 åren. Med den så kallade arbetslinjen. Alla människor behövs på en gemensam arbetsmarknad. Sänkta krav på erfarenhet och en mer samordnad arbetsmarknad är önskvärda åtgärder för att få in fler människor i arbete. Det är klart att om det civila samhället kan bidra med något så är ju det en fördel.

Kunskapen om utsatta är också viktig. Bara för att du är arbetslös behöver du inte vara handikappad. 

När man har 35 år kvar på arbetsmarknaden ska man inte behöva bli förtidspensionerad på grund av nedsatt arbetsförmåga.

Anders Nordenberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan