Annons

Annons

Annons

Läsartext
Ler- och bildkonst i Österhaninge

Keramikgruppen Lergökarna ställde ut i Galleri Kyrkskolan fram till den 31 oktober 2021.

Text

Detta är en läsartext.

Det är ju kvinnans år i år. Då det är 100 år sedan kvinnan fick rösträtt, uppmärksammas hon i hela landet i olika sammanhang. Så skedde även i Galleri Kyrkskolan, där utställarna till största delen var kvinnor.

”Fågel” av Rose-Marie Mattsson. Foto: Max Möllerfält

Därför vill jag gärna börja med att nämna den ende mannen i sällskapet – Lars-Erik Bernhage. Han har ett förflutet som reklamtecknare, dekoratör och bildlärare. Nu medlem i Haninge konstnärer och intresserad av måleri och keramik. Ett talande objekt – eller hur?

”Noshörning med unge” av Annika Alm. Foto: Max Möllerfält

Annons

Annons

Bland de utställande kvinnorna kan nämnas Annika Alms ”Noshörning med liten unge”, som inger respekt då vi kommer in i utställningslokalen. Objektet ”Kan Du inte tala”, ser vi i en annan version än den klassiska, som är skapad av prinsessan Eugenia – enda dotter till kung Oscar I.

Solveig Skoglund har målat ett fint kvinnoansikte och tavlan heter ”Ge mig styrka, gör mig modig”. Ja, det vill man be om ibland, kanske.

”Ge mig styrka" av Solveig Skoglund. Foto: Max Möllerfält

Intresset för måleri har funnits sedan barnsben hos Kerstin Zetterman. Hon säger, att hon är självlärd inom måleri och målar i olja och acryl. Vi ser en väldigt fin målning,

”På Nisses bondgård”, där Kerstin vistats mycket som barn med många minnen. Tavlan flankeras av två andra tavlor ”Vägen dit” och ”Vägen till sjön”, allt sett från Nisses bondgård.

L-E Bernhages olika alster. Foto: Max Möllerfält

Rose-Marie Mattsson har en tavla med en stor fågel med brett vingspann. Den inger ett mäktigt synintryck och den är även väldigt vacker.

Annons

Tyvärr kan jag inte ”beskriva” alla fina verk från de flitiga konstnärerna.

Anna Möllerfält

”Nisses bondgård” av K Zetterman. Foto: Max Möllerfält

Publik på utställningen. Foto: Max Möllerfält

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan