Annons

Annons

Annons

Läsartext
Om fixande och hemska händelser på Moringen-möte

SPF Moringen fick besök av en fixare och en lokalhistoriker.

Text

Detta är en läsartext.

Ett femtiotal förväntansfulla medlemmar i SPF Moringen samlades den 13 oktober på månadsträff i Hantverksgården i Nynäshamn. Inger från Programgruppen hälsade välkommen och presenterade dagens medverkande.

Först ut var kommunens nye fixare Peter Andersson som berättade om den hjälp 75-plussare kostnadsfritt kan få för att till exempel flytta tunga saker, sätta upp takbelysning, tavlor, brandvarnare med mera i sitt hem. Syftet med denna kommunala service är bland annat att underlätta vår tillvaro och förebygga olyckor.

Annons

Annons

Maria Landin, som tillsammans med Björn Öberg och Anders Numan skrivit den historiska skildringen ”Brott och straff på Södertörn”, berättade engagerat om lagstiftningen och straffpåföljderna från mitten av 1600-talet till slutet av 1800-talet. Med några gripande exempel på grova brott och skarprättarens makabra arbetsutövning fick åhörarna en god inblick i dåtidens rättssystem. Mycket har varit glömt, men Marias berättelse väckte till liv det som var en del av verkligheten förr, både informativt och spännande om hemska händelser på Södertörn.

Under sammankomsten serverade värdinnegruppen fika med sedvanligt gott egenbakat bröd. All heder till dem!

Inger Strömberg

Curt L Sandberg

Maria Landin berättar om rättvisa och dödsstraff under svunna tider. Foto: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan