Annons

Annons

Annons

Läsartext
Konstföreningen besökte Sven-Harrys museum

Nynäshamns Konstförening besökte utställningen "Party for Öyvind" på Sven-Harrys konstmuseum.

Text

Detta är en läsartext.

Konstföreningen besökte utställningen "Party for Öyvind". Foto: Privat

Annons

Vi var 20 konstintresserade medlemmar i Nynäshamns Konstförening, och kanske blivande, som tog tåget från Nynäshamn. Denna gång till Odenplan för att besöka ”Party for Öyvind” på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken.

Det var ett glatt pratande hela vägen in med pendeln. Vi kände oss nästan som ”kalvar på grönbete”.

Vi fick se en storslagen grupputställning! Namnet ”Party for Öyvind” kommer ifrån inbjudningskortet som skickades ut till hundratals konstvänner i New York i samband med Öyvind Fahlströms födelsedag och hans första soloutställning på Sidney Janis Gallery i New York 1967.

Annons

Annons

Öyvind föddes i Sao Paulo 1928 och dog i Stockholm 1976, bara 48 år gammal. Han ansåg själv att han inte var en särskilt bra konstnär men drevs av sin nyfikenhet och skaparlust. Han reste runt i världen och fann hela tiden nya intryck och skapade vänner för livet.

Den tid som utställningen speglar är speciell eftersom världen fortfarande befann sig i chockens efterdyningar av andra världskriget. Här reste sig en generation som ville ha ett eget liv i lust och framtidstro, egen identitet, egen konst, musik, litteratur och poesi. Fortfarande så aktuell.

Utställningen innehåller många fantastiska och ofta mycket färgsprakande konstverk! Verk av kända konstnärsvänner till Öyvind Fahlström, exempelvis; Andy Warhol, Barbro Östlihn (Öyvinds fru), Carl Johan De Geer, Marie-Louise Ekman, Patty Oldenburg, Robert Rauschenberg och minst tjugo till. Naturligtvis även många verk av Öyvind Fahlström själv!

Detta verkade så lovande, så vi satsar på att det ska bli en resa även nästa månad. Torsdag den 2 december. Då är förslaget nu att besöka Liljevalchs. Men håll utkik under föreningsnytt i Nynäshamns Posten.

Bim Spångberg, sekreterare Nynäshamns Konstförening

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan