Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Därför införs gurgeltester i skolorna"

Mikael Persson (L) och Amelie Tarschys Ingre (L) skriver i en insändare om gurgeltester i skolorna.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Gurgeltester inför i skolorna. Foto: Alexander Olivera/TT

Bild: TT

Annons

Eleverna är tillbaka i skolorna och det är viktigt för kunskapsinhämtningen att undervisningen kan ske på plats i skolan. Även om många invånare nu är vaccinerade är pandemin inte över och för att förbättra möjligheten att förhindra smittutbrott i skolorna införs vecka 45 gurgeltester för att smittspåra covid-19 i skolorna i Nynäshamn och övriga Stockholms län.

Annons

Gurgeltester är ett snabbt sätt att upptäcka och spåra smitta bland symtomfria och kan därmed hjälpa till att stoppa smittutbrott. I ett nyligen avslutat pilotprojekt visades att fem procent av de symtomfria eleverna var smittade med covid-19 och då riskerade att sprida smittan vidare.  

Annons

Provtagningen riktar sig till elever och personal som inte har symtom men som varit i närheten av någon som är smittad av covid-19. Om man konstaterar att någon med covid-smitta befunnit sig i skolmiljön kommer skolorna kunna beställa hem testkit och testet utförs genom att gurgla en koksaltlösning i några sekunder. Vätskan skickas sedan till analys. Testet är därmed en mindre obehaglig metod än att testas i näsa och svalg.

Alla grund- och gymnasieskolor kommer att erbjudas använda sig av testerna och samtidigt fortsätter givetvis vaccineringen av alla över 12 år. Skolorna är barnens vardagsmiljö, och att förebygga smittspridning med både vaccination och tester är viktigt för att skydda såväl barnen och skolpersonalen, som deras familjer.

Mikael Persson (L), kommunalråd i Nynäshamn

Amelie Tarschys Ingre (L), ledamot i folkhälsoberedningen i Region Stockholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy