Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Vi står upp för förlossningsvården"

Liselott Vahermägi (S) skriver i en debattartikel om behovet av förbättringar inom förlossningsvården i Region Stockholm.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liselott Vahermägi (S). Fotograf: Charlotte Friberg

Annons

Situationen i förlossningsvården har förvärrats, trots stora statsbidrag från regeringen sedan 2015, både generella och riktade till just förlossningsvården. Den moderatstyrda majoriteten i Region Stockholm lyckades med konststycket att för 500 miljoner i statsbidrag anställa sju barnmorskor 2019, och att ha ännu färre barnmorskor anställda hösten 2021 än för ett år sedan. Nu tar barnmorskor det drastiska steget att säga upp sig och barnmorskestudenter hoppar av utbildningen. Så här kan vi inte ha det.

Annons

Annons

Kvinnor har rätt att förvänta sig en trygg och säker förlossning, med inflytande över vården från graviditet till förlossning och eftervård. Blivande föräldrar har rätt till ett bra stöd. Barnmorskorna och övrig personal har rätt till en bra arbetsmiljö och reella möjligheter att ge en bra och säker vård. Detta är sedan länge långt ifrån uppfyllt på grund av den moderatledda majoritetens prioriteringar.

Förlossningsvården och mödrahälsovården i Stockholm är kraftigt underfinansierad sedan en lång tid tillbaka. Gapet mellan hur vården borde se ut och hur den ser ut har vidgats. Det krävs en omsvängning till en vård med kontinuitet efter behov, som tar de födande och blivande föräldrars behov och barnmorskornas villkor på allvar.

Vi socialdemokrater vill se att vårdens pengar satsas på just vård – inte på dyra välfärdsexperiment och kostsamma vårdmarknader, som stjäl resurser från till exempel förlossningsvården. Vi socialdemokrater kräver att det ska avsättas resurser i Region Stockholm så att varje födande kvinna får stöd av en barnmorska. Stockholmarna och även vi som bor i Nynäshamn betalar mest för vår vård men vården är ändå inte bäst i Sverige trots mycket bra förutsättningar. Det borde den vara.

Liselott Vahermägi, ordförande S-kvinnor Nynäshamn

Anna Vikström, tf. ordförande S-kvinnor Stockholms län

Tara Tana, ordförande S-kvinnor Stockholms stad

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy