Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Nynäshamns kommun nekar skolskjuts"

Sandra Linnerstam riktar i en insändare kritik mot kommunens regler för skolskjuts.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nynäshamns kommun borde vara mer generöst när det gäller beviljande av skolskjuts, anser Sandra Linnerstam.

Bild: Anders Brage

Annons

Jag har en gång tidigare skrivit en insändare angående kommunens val att placera särskolan på Nynäshamns sjukhus. Kommunen menar på att det är ett bra alternativ då det redan finns en skola på sjukhuset, det vill säga Campus Nynäshamn.

Visst finns den, men vad får barn i grundskolan ut av att det finns vuxna i samma byggnad som också går i skolan? Är det verkligen bästa alternativet för dessa barn? Att jag tidigare skrivit att jag tycker att detta val är dåligt och att man exkluderar de här barnen och att det känns som en institution spelar tydligen ingen som helst roll i sammanhanget.

Annons

Annons

Hur som helst blev jag både less och arg på hur kommunen hanterat hela flytten av särskolan och deras val av placering. Det är barn vi pratar om, som har särskilda behov och de ska inte gömmas undan i en grå betongbyggnad. De ska få synas och vara en del av samhället, de ska få gå integrerat tillsammans med andra barn. Vikten av integrering är stor, precis som att vi har olika nationaliteter i skolorna så ska väl olika funktionsnedsättningar också finnas där.

När nu vår dotter skulle börja i gymnasiet så valde jag att leta efter andra särskolor eftersom kommunens alternativ kändes uteslutet. Vi hittade en underbar gymnasiesärskola som ligger i Stockholm. Det kändes så rätt för just vår dotter och vi valde den.

Då kom nästa käftsmäll, vår kommun kommer inte stå för skolskjuts då det blir en fördyrad kostnad för kommunen. Vi överklagade såklart beslutet men förvaltningsrätten ansåg att kommunen hade rätt enligt skollagen. Då valde vi att ansöka om skolskjuts via färdtjänsten men fick även där avslag, då de anser att kommunen ska stå för skolskjuts.

Okej, vi har ju i alla fall färdtjänst så vår dotter kommer kunna ta sig till och från skolan ändå. Bara det att det blir olika chaufförer hela tiden, taxin är sen i regel varje dag mellan 20 minuter till 1,5 timme och de flesta hittar inte till vår adress.

Annons

Tänk om kommunen kunde se lite till oss människor och inte bara till ekonomin. Kanske kommunen skulle ta och teckna ett avtal med färdtjänsten och visa på att de faktiskt finns för våra barn. Eller helt enkelt bevilja skolskjuts till de barn som verkligen är i behov av det.

Sandra Linnerstam

Annons

Annons

Till toppen av sidan