Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Vad händer med skolorna i Nynäshamns kommun?"

Anna Ljungdell – tidigare kommunalråd – skriver i en debattartikel om Nynäshamns kommuns resultat i Lärarförbundets kommunrankning "Bästa Skolkommun".

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anna Ljungdell har tidigare varit ordförande för kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamn.

Bild: Carina Albin

Annons

Nu har Lärarförbundet presenterat sin sista kommunrankning Bästa Skolkommun och Nynäshamn slutar på det sämsta resultatet någonsin, på plats 287 av 290. I opposition var detta en superviktig ranking för högern, men nu verkar den inte ens värd att kommentera.

Det sägs att skolresultaten förbättras. Jämfört med när då undrade jag och kollade hos Skolverket. Visst, jämfört med mitt första år som nämndens ordförande för 20 år sedan är resultaten bättre – då nådde bara 64,8 procent kunskapsmålen i alla ämnen, men på tre år lyckades vi förbättra resultaten till 74,3 procent, trots rätt svåra ekonomiska förutsättningar.

Det var inget enkelt arbete för någon inblandad, men oftast arbetade vi i bred enighet i nämnden. Ekonomin balanserades och från 2007 satsade vi också på olika reformer. Exempelvis på extra lärarstöd i årskurs 1-3, för att alla elever skulle lära sig grundfärdigheterna i skolan; läsa, skriva och räkna, och den så kallade språksatsningen, där vi bland annat utbildade förskolans personal i språkfrämjande arbetssätt och en mängd andra insatser från förskola till grundskola. Då ett rikt språk är grunden för allt lärande kunde vi också se tydliga resultatförbättringar av detta redan från tidiga år i skolan. Ett utvecklingsarbete som dock behöver underhållas.

Annons

Annons

Trots att Nynäshamns skolor har haft mindre resurser per elev än riksgenomsnittet att röra sig med lyckades skolorna ändå att höja elevernas resultat rejält under 10 år. Läsåret 2011/2012 nådde 80 procent av eleverna målen i alla ämnen och meritvärdena hade höjts – utan att vi kunde se några tendenser till betygsinflation. Skillnaden mellan resultaten på nationella prov och slutbetyg var små och lägre än för andra huvudmän, elever från Nynäshamns grundskolor klarade sig bättre på gymnasiet än andra jämförbara elever. Nynäshamns kommuns skolor räknades bland de mest effektiva i landet och resultaten låg stabilt på en högre nivå än tidigare, men vi var inte nöjda med det.

Vi bedömde att nästa steg skulle kräva utökade resurser och bland annat behövde lärarlönerna och lärartätheten höjas. Åren 2011 till 2017 höjdes kostnaden per elev med 25 400 kr eller 31 procent. Det motsvarar en årlig höjning på drygt 5 procent och 2017 var vi nästan ifatt genomsnittskostnaden i riket. 2018 tog Moderaterna över ...

Trots att Moderaterna i opposition tyckte att skolan behövde ännu mer resurser och staten har tillskjutit rekordstora statsbidrag har man inte levererat. Tvärtom.

Mellan 2018 och 2020 har kostnaden per elev bara ökat med 4300 kronor, eller 2 procent i genomsnitt. Det täcker inte ens kostnadsutvecklingen. Undervisningskostnaden per elev var lägre 2020 än 2018. Nynäshamn har nu lägre lärartäthet än vi haft på minst 10 år. Varför väljer Moderaterna i ett sådant läge att subventionera hyrorna för friskolor, istället för att stötta de skolor man är huvudman för?

Annons

Annons

Skolresultaten då? När niorna lämnade skolan i somras hade bara 71 procent nått målen i alla ämnen, men betygen har höjts. Om man däremot kollar skillnaden mellan betygen och resultaten på nationella proven så har hela 62 procent av eleverna högre betyg än resultatet på nationella provet i matematik, jämfört med 38 procent i riksgenomsnitt. Även i svenska och engelska är skillnaderna stora. Så här stora skillnader har jag aldrig sett tidigare i Nynäshamn och borde väcka varningsklockor hos nämnden.

Har skolan har blivit bättre eller sämre sen M tog över? Det får var och en får själv bedöma. En sak är i alla fall klar – resultatmässigt har vi kunnat bättre.

Anna Ljungdell

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy